c S

Pred obravnavo novele zakona o tujcih pozivi poslancem, naj je ne podprejo

26.01.2017 12:50 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Pred današnjo obravnavo predloga novele zakona o tujcih v državnem zboru se vrstijo pozivi nevladnih organizacij poslancem, naj zakonskega predloga ne sprejmejo. Opozarjajo, da predlog posega v pravico prosilcev za azil do zaščite in je resen korak nazaj za človekove pravice v Sloveniji.

Več kot 20 nevladnih in humanitarnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite beguncev in človekovih pravic, je poslance pozvalo, naj zavrnejo predlog spremembe zakona o tujcih, ki bi beguncem ter prosilcem za azil zanikal pravico do zaščite, do katere so upravičeni po mednarodnem pravu in pravu EU.

"Če bo državni zbor sprejel predlagane spremembe, bo v slovensko zakonodajo uvedena možnost ukrepov, s katerimi bi država kršila pravico do učinkovitega in poštenega azilnega postopka, prepoved kolektivnih izgonov in prisilnih vračanj (pushbacks), prepoved vračanja (non-refoulement) in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Ti ukrepi bi kršili tako slovensko ustavo kot tudi mednarodno pravo in pravo EU, med drugim Evropsko konvencijo o človekovih pravicah," so zapisale organizacije, med katerimi so med drugim Mirovni inštitut, Rdeči križ Slovenije, Slovenska filantropija, Slovenska karitas in Slovenska fundacija za Unicef.

Kot so še dodali, je "varovanje pravic vseh ključno za ohranjanje pravne in demokratične države, ki je utemeljena na ustavi in na spoštovanju mednarodnega prava, v kakršni želimo kot skupnost živeti še naprej".

Ločeno so se oglasili še v Amnesty International Slovenije in zapisali, da bo novi zakon, če bo sprejet, resen korak nazaj za človekove pravice v Sloveniji.

"Namesto da bi begunce in prosilce za azil pripoznali kot ljudi, ki bežijo pred grozotami vojne in preganjanja ter potrebujejo zaščito, jih ta predlog obravnava kot grožnjo nacionalni varnosti ter jim zanika ključne pravice in zaščito po mednarodnem pravu," so v sporočilu za javnost povzeli besede Jelene Sesar, raziskovalke za Balkan in EU pri Amnesty International.

Z novelo zakon o tujcih, ki jo je vlada vložila po nujnem postopku, bi uzakonili možnost aktivacije posebnega ukrepa za omejitev vstopa tujcev v državo v primeru zaostrenih migracijskih razmer.

Posebni ukrep iz predloga novele predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo. Če bi izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, pa bi policija izvedla identifikacijski postopek, a namero zavrgla kot nedopustno in tujca napotila v državo, iz katere je prišel, če v tej državi ne bi bilo sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja.

Do zakonskega predloga so že ves čas kritični v nevladnih organizacijah, s kritiko pa so se oglasili tudi v Svetu Evrope in Visokem komisariatu Združenih narodov za begunce - UNHCR.