c S

V protiteroristični operaciji v Avstriji prijeli več osumljencev

26.01.2017 13:12 Dunaj, 26. januarja (STA) - Avstrijska policija je danes v obsežni protiteroristični operaciji na Dunaju in v Gradcu prijela več osumljencev, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik policije Fritz Grundnig. Po navedbah medijev so tarča ljudje z območja nekdanje Jugoslavije, ki jih sumijo, da so del džihadistične mreže v Avstriji.

Operacija še poteka, v njej pa je po navedbah dnevnika Kurier okoli 800 policistov vdrlo v stanovanja in neuradne mošeje v obeh mestih. Po navedbah časnika operacija ni povezana z aretacijo 17-letnega skrajnega islamista minuli teden na Dunaju, ki ga sumijo načrtovanja napada v avstrijski prestolnici.

Po poročanju medijev so prijeli več kot deset oseb.

Po navedbah tabloida Kronen Zeitung je operacija osredotočena na mrežo muslimanskega pridigarja Mirsada Omerovića, znanega pod vzdevkom Ebu Tejma, iz BiH, ki so ga julija lani v Gradcu obsodili na 20 let zapora zaradi novačenja mladih borcev za skrajno skupino Islamska država. Obsojeni sicer vse obtožbe zanika.

Avstrija v zadnjih letih za razliko od nekaterih drugih evropskih držav še ni bila tarča napada islamskih skrajnežev. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva pa je okoli 300 ljudi odšlo ali pa je skušalo oditi v Sirijo, da bi se pridružili tamkajšnjim skrajnežem. Okoli 90 se jih je nato iz bojev vrnilo, okoli 40 pa jih je na sirskih bojiščih umrlo.