c S

Vojakom prostovoljcem okoli 400 evrov več

26.01.2017 11:54 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Vlada je danes spremenila uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki "znatno povišuje višino prejemkov vojakom prostovoljcem", so potrdili na vladnem Twitter profilu. Iz gradiv je razvidno, da za okoli 400 evrov. Kot ocenjuje vlada, bo sprememba pomemben dejavnik popolnjevanja sestave Slovenske vojske.

Zakon o vojaški dolžnosti v 62.č členu določa pravice vojakov prostovoljcev na opravljanju prostovoljnega služenja vojaškega roka, med drugim tudi pravico do denarnih in drugih prejemkov v času služenja, ter predvideva prednost pri zaposlitvi v Slovenski vojski. S spremembo uredbe se z namenom povečanja interesa za opravljanje prostovoljnega služenja vojaškega roka, dviguje višina denarnih prejemkov vojakom prostovoljcem, vlada pojasnjuje na omrežju Tumblr.

Iz gradiv, pripravljenih za vlado, je razvidno, da bodo s spremembami uredbe osnovo za izračun prejemkov vojakov na prostovoljnem služenju vojaškega roka s sedanjih 65 odstotkov minimalne plače povečali na 90 odstotkov minimalne plače, kar posledično pomeni, da se bo prejemek na posameznega kandidata oziroma prostovoljnega vojaka povišal za okoli 400 evrov.

"Ob sedanji dinamiki števila napotitev na prostovoljno služenje (v letu 2016 je bilo napotenih 77 kandidatov) in upoštevanju odstotka tistih, ki prostovoljno služenje tudi uspešno zaključijo, bodo za realizacijo predloga uredbe za leto 2017 potrebna dodatna sredstva v višini približno 39.200 evrov. Finančna sredstva so zagotovljena pri Generalštabu Slovenske vojske," je še zabeleženo v gradivu.

Vlada je ob tem na Tumblrju zapisala, da je pridobivanje vojaško in strokovno usposobljenih pripadnikov - vojakov prostovoljcev, "nujno za popolnjevanje vseh struktur Slovenske vojske, torej poklicne strukture in pogodbene rezerve, kot tudi za uresničevanje razvojno-usmerjevalnih in doktrinarnih dokumentov s področja obrambe, kjer je opredeljena možnost povečanja obsega Slovenske vojske tudi v skladu s konceptom vojaške strateške rezerve".

Vojaki in vojakinje, ki uspešno opravijo prostovoljno služenje vojaškega roka, po navedbah vlade "predstavljajo izredno pomemben dejavnik popolnjevanja poklicne sestave in pogodbene rezerve Slovenske vojske". Ob tem so dodali, da se je od leta 2004 do danes v Slovenski vojski zaposlilo skupaj 751 nekdanjih vojakov prostovoljcev.