c S

Trump namerava znižati prispevke ZDA za ZN

26.01.2017 09:31 Washington, 26. januarja (STA) - Administracija novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pripravlja izvršna ukaza, ki predvidevata zmanjšanje in celo ukinitev prispevkov ZDA za več agencij Združenih narodov in mednarodnih organizacij ter revizijo več mednarodnih sporazumov, je v sredo poročal ameriški časnik New York Times.

Prvi ukaz po pisanju časnika predvideva ustanovitev odbora, ki bo preučil, za koliko morajo ZDA znižati prispevke za vsako od organizacij. Med drugim naj bi zmanjšali sredstva za mirovne operacije, Mednarodno kazensko sodišče (ICC), sklad ZN za prebivalstvo ter države, "ki nasprotujejo pomembnim odločitvam ZDA".

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem poudarja, da ZDA že zdaj ne financirajo delovanja ICC. Prispevajo pa 28 odstotkov vseh sredstev za mirovne operacije pod vodstvom ZN.

Trump je svoje mnenje o ZN konec decembra izrazil v tvitu. "ZN imajo velik potencial, a trenutno je to le klub, v katerem se ljudje srečujejo, pogovarjajo in zabavajo. Žalostno," je zapisal.

ZDA v skladu z izvršnim ukazom ne bi več financirale agencij ZN ali mednarodnih organizacij, ki priznavajo polnopravno članstvo palestinskim oblastem ali Palestinski osvobodilni organizaciji ter organizacij, ki podpirajo programe za splave. Popolnoma bi ukinili tudi financiranje organizacij, ki nasprotujejo sankcijam proti Iranu ali Severni Koreji. Za druge mednarodne organizacije besedilo priporoča zmanjšanje prispevkov ZDA "za najmanj 40 odstotkov".

Drugi osnutek izvršnega ukaza daje moratorij na vse večstranske sporazume, ki niso neposredno povezani z nacionalno varnostjo, izročitvami ali mednarodno trgovino. New York Times med sporazumi, ki ne ustrezajo nobenemu od teh kriterijev in bi zato lahko bil "žrtev" dekreta, omenja pariški podnebni dogovor.