c S

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta priložnost za spomin in opomin

26.01.2017 09:04 Maribor/Ljubljana, 26. januarja (STA) - V Sloveniji te dni poteka vrsta prireditev ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, s katerimi se ne le ohranja spomin na mrtve, ampak tudi opominja, da se kaj takega ne sme več ponoviti. Med drugim bosta danes spominski slovesnosti v Mariboru in Ljubljani, v petek pa bodo na kraju nekdanje ljubljanske sinagoge odkrili spominsko obeležje.

V ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine Slovenije so pripravili razstavo o Slovencih v nemških koncentracijskih taboriščih, ki bo na ogled do 12. februarja. Zgodbo slovenskih taboriščnikov dopolnjujejo njihovi predmeti, v prvi vrsti žepne ure, ki so jih odvzeli pripornikom ob prihodu v taborišče in so se ustavile ob različnem času. "Nepremične kazalke tako simbolično kažejo čas v vojni, čas trpljenja, čas smrti in čas odhoda domov. Velikokrat se njihovi lastniki niso vrnili, ampak so prišle v domovino samo ure," izpostavljajo v muzeju. Danes bodo ob 11. uri organizirali tudi pogovor s preživelim taboriščnikom Dušanom Stefančičem.

V Judovskem kulturnem centru na Križevniški ulici v Ljubljani bo zvečer komemoracija, na kateri bodo tradicionalno prebrali 587 imen slovenskih žrtev holokavsta. Sledilo bo odprtje fotografske razstave Kamni spomina s podobami z judovskega pokopališča v Rožni Dolini pri Novi Gorici, ki je največje judovsko pokopališče v Sloveniji. "Skozi oči umetnika fotografa Joška Prinčiča se bomo sprehajali po pokopališču v Rožni dolini in s tem poslali apel slovenskim oblastem, da uredijo zaščito judovske mrliške vežice in tega edinstvenega spomenika judovske dediščine na Slovenskem," izpostavljajo v centru.

Dan kasneje bodo na Židovski stezi 4, na mestu nekdanje ljubljanske sinagoge, odkrili spominsko ploščo v spomin na nekdanjo judovsko skupnost v Ljubljani. To bo prvo javno spominsko obeležje, ki v glavnem mestu priča o zgodovinski prisotnosti judovske skupnosti.

Močna judovska skupnost je bila nekoč tudi v Mariboru, kjer je še vedno ohranjena sinagoga. V njej bo danes spominska prireditev Ukradeno otroštvo, ki so jo pripravili dijaki II. gimnazije Maribor. Pozdravni nagovor bo imel župan Andrej Fištravec, dogodka pa se bo po napovedih udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj projekta Šoa - spominjajmo se 2017.

V okviru tega projekta, s katerim v Sloveniji že vrsto let zaznamujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, ki se obeležuje 27. januarja, bodo potekale prireditve še v Murski Soboti, Lendavi in na Ptuju, v avstrijski Potrni ter na več osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji. V nedeljo bo v ljubljanskem Kinu Šiška še spominska slovesnost v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

S temi dogodki želijo po besedah vodje Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Marjetke Bedrač ohranjati spomin na umrle ter ozaveščati javnost o enem najhujših zločinov zoper človeštvo. "Želimo ljudi opomniti na nastavke, ki so pripeljali do tega zločina, da bi jih lahko prepoznavali tudi v prihodnje in tako preprečili morebitna nova podobna grozodejstva," je povedala za STA.

Holokavst je terjal življenja okoli šest milijonov Judov, žrtve nacističnega preganjanja pa so bili tudi Romi, pripadniki slovanskih narodov, politični zaporniki, vojni ujetniki, Jehovove priče, homoseksualci, telesno in umsko prizadeti ljudje ter drugi.