c S

Problematika korupcije v zdravstvu znova zaposlila poslance

26.01.2017 08:11 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Državni zbor je na današnji seji obravnaval priporočilo, ki ga je SDS predlagala kot odgovor na po njenem mnenju eno od ključnih težav domačega zdravstva, to je razraščanje sistemske korupcije. Priporočilo je pred dobrima dvema tednoma ostalo brez zadostne podpore na seji odbora za zdravstvo. Proti se je namreč izrekla koalicijska večina v odboru.

Jelka Godec (SDS) je na današnji seji spomnila, da so v zvezi s problematiko korupcije v zdravstvu predlagali, naj DZ vladi in ministrstvu za zdravje priporoči, da takoj sprejmeta ukrepe za temeljito reorganizacijo procesov nabav v zdravstvu, ter da nemudoma pripravita ustrezne zakonske rešitve, ki bodo omogočale transparentno javno naročanje.

Godčeva je vladi in ministrstvu znova očitala, da si zatiskata oči pred korupcijskimi tveganji v zdravstvu. Kot je dejala, je zato SDS že večkrat pozvala premierja Mira Cerarja in ministrico Milojko Kolar Celarc, naj se dejavno in odločno odzoveta na problematiko korupcije. Izrazila je tudi razočaranje nad koalicijskimi poslanci, ki po njenih besedah vedno znova dvigujejo roke proti priporočilom SDS.

Tomaž Gantar (DeSUS) je kot pomembno korupcijsko tveganje izpostavil nejasno postavljeno mejo med javnim in zasebnim zdravstvom: "Rešitve, ki jih na tem področju predlaga ministrica za zdravje v noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, ocenjujemo kot nezadostne in neprimerne, zato pričakujemo na tem področju jasneje opredeljene rešitve."

Po mnenju Bojane Muršič (SD) "čarobne formule za odpravo sistemske korupcije ni in je ne bo, če ne bomo k temu problemu resno in zavzeto pristopili vsi, ki danes tukaj sedimo in vsi, ki to razpravo poslušajo". Enako kot Gantar je opozorila, da k obstoju korupcije pripomorejo tudi zabrisane meje ter nejasna in neenotna pravila med javnim in zasebnim zdravstvom.

"Tudi moraliziranje o korupciji na vsake tri mesece ne bo odpravilo korupcije," je dejal Matjaž Hanžek (ZL). Po njegovih besedah je zanimivo, da se politične stranke vedno spomnijo na korupcijo, ko so v opoziciji, ko so v vladi pa nanjo pozabijo. Dejal je, da korupcija ni zgolj težava zdravstva, ampak celotnega državnega sistema.

Po mnenju Jerneja Vrtovca (NSi) način financiranja in naročanja v slovenskem zdravstvu že sama po sebi predstavljata korupcijska tveganja. "In to kljub zavedanju, da je temu tako, da potrebujemo korenite spremembe in zdravstveno reformo, ki bi uvedla boljši nadzor in odpravila šibke točke sistema, se praktično na tem področju ne zgodi nič," je dodal.

"Večina zdravnikov in zdravniškega osebja dela dobro in te ljudi je treba ustrezno nagraditi in pohvaliti, seveda pa obenem pripraviti sistem zaščite prijaviteljev, žvižgačev, kajti tako lažje odkrivamo korupcijska dejanja," je dejal Bojan Dobovšek (NP). Pozval je k transparentnemu kadrovanju in nastajanju zakonov, kar pa po njegovih besedah "v Sloveniji pod to vlado ne deluje".

Erika Dekleva (SMC) pa je pozvala k odločnemu pristopu "z jasnimi cilji, da zagotovimo sistem, ki bo omogočil javno in transparentno delovanje zdravstvenega sistema, in da bodo zdravstvene storitve dostopne vsem pod enakimi pogoji". Po njeni oceni je delovanje aktualne vlade "od samega začetka usmerjeno v ničelno toleranco do korupcije, kar ni zgolj krilatica, kot to predlagatelj vztrajno skuša prikazati".

Sicer DZ na današnji seji že skoraj osem razpravlja o težavah v domačem zdravstvu. Izhodišče za prvi del razprave, katere pobudnica je bila prav tako SDS, so bile izgube pri poslovanju javnih zdravstvenih zavodov. Poslanci so se dotaknili vrste tem, od sistema financiranja, organizacije in upravljanja, plačnega sistema, do rešitev v okviru predvidene zdravstvene reforme. O priporočilih SDS ne bodo glasovali.