c S

MZZ obsoja nadaljevanje izraelske naselbinske politike

25.01.2017 16:04 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Ministrstvo za zunanje zadeve izraža resno zaskrbljenost nad novimi napovedmi izraelske vlade glede gradnje na okupiranem palestinskem ozemlju. Izrael s tem, ko je ta teden odobril gradnjo novih naselbin na Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu, še naprej izpodkopava rešitev dveh držav, poudarjajo na slovenskem MZZ.

MZZ obsoja nespoštovanje mednarodnih obveznosti s strani izraelske vlade ter jo poziva k upoštevanju resolucij Združenih narodov in priporočil mednarodne konference za Bližnji vzhod, ki je potekala 15. januarja v Parizu.

Na ministrstvu so poudarili, da je rešitev dveh držav edina pot do trajnega sobivanja Izraela in Palestine v miru in varnosti, kar podpira tudi Slovenija. Zato vse strani pozivajo k prenehanju dejanj, ki poglabljajo napetosti na terenu in obe strani oddaljujejo od mirne rešitve, so še zapisali na MZZ.

Izrael je v torek odobril gradnjo 2500 domov za naseljence na Zahodnem bregu in je tako izpolnil v preteklosti dano obljubo, da bo po izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika razširil tovrstno gradnjo. Pred tem pa so v nedeljo odobrili gradbena dovoljenja za več kot 500 domov za judovske naseljence v anektiranem vzhodnem Jeruzalemu. Gre za napoved najobsežnejše gradnje novih izraelskih domov na okupiranih ozemljih v zadnjem času.

Širitev izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih in v vzhodnem Jeruzalemu, ki ga želijo imeti Palestinci za prestolnico svoje prihodnje države, je veliko sporno vprašanje v reševanju bližnjevzhodnega konflikta.

To je nedavno potrdil tudi Varnostni svet ZN, ki je širjenje naselbin obsodil. Kar pa je močno razburilo tako izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja kot Trumpa, ker ZDA takrat še pod vodstvom predsednika Baracka Obame niso uporabile veta za blokiranje te resolucije.

Trump je napovedal bolj proizraelsko politiko, kar je poskrbelo za nova trenja. Med drugim je napovedal tudi selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer bi to mesto priznal kot prestolnico judovske države. Iz Bele hiše pa so sporočili, da odločitev o tem še ni sprejeta.

Izrael je Jeruzalem zasedel po šestdnevni vojni leta 1967 in si ga priključil ter ga kasneje razglasil za svojo prestolnico. Vendar mednarodna skupnost tega ne priznava in ohranja svoja diplomatska predstavništva v Tel Avivu.