c S

HRW: EU naj preneha z deportacijo Afganistancev

25.01.2017 15:42 Kabul, 25. januarja (STA) - Članice Evropske unije skupaj z Nemčijo naj prenehajo z deportacijo Afganistancev, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, so danes sporočili iz mednarodne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW). Ravno v torek je Nemčija ponovno deportirala skupino Afganistancev, ki jim niso odobrili prošnje za azil.

Države govorijo o varnosti v Kabulu ter si zatiskajo oči pred realnostjo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Patricia Gossman iz HRW. "Afganistan ni ravno zgodba o uspehu. Je na robu humanitarne krize," je nadaljevala.

Skupina 25 Afganistancev, ki jih je Nemčija deportirala v torek, je že druga, ki so jo vrnili v Afganistan po sklenitvi dogovora med Berlinom in Kabulom oktobra lani.

HRW je dodal, da je EU prisilila afganistansko vlado v sklenitev dogovora, zaradi katerega bodo v domovino poslali več tisoč Afganistancev, ki so jim zavrnili prošnje za azil.

"Čeprav Nemčija ni edina, ki pospešuje deportacijo zavrnjenih prosilcev za azil, je ena od hitrejših, pri tem pa zatiska oči pred nevarnostjo," še pravi HRW.

Kot kažejo nedavni podatki ZN o civilnih žrtvah v Afganistanu, je bilo lansko leto najbolj smrtonosno od leta 2001. Med januarjem in septembrom lani je ZN zabeležil več kot 2500 civilnih žrtev in več kot 5800 ranjenih.