c S

V Svetu Evrope obsodba naraščajočih napadov na medije

25.01.2017 14:41 Strasbourg, 25. januarja (STA) - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je sprejela resolucijo, v kateri je izrazila zaskrbljenost nad naraščanjem nasilja nad novinarji po vsej stari celini, še posebej pa v Turčiji in Rusiji. Resolucija obsoja številne primere resnih groženj medijski svobodi v Evropi in izpostavlja smrt 16 novinarjev v članicah SE od januarja 2015.

V Parlamentarni skupščini, ki se sestaja v Strasbourgu, so v torek posebno zaskrbljenost izrazili nad stanjem v Turčiji in na Krimu, ki ga je priključila Rusija.

Turške oblasti so pozvali, naj iz priporov izpustijo vse novinarje, ki niso bili obtoženi aktivne udeležbe v terorističnih dejanjih, in naj na novo preučijo izredne odloke, na podlagi katerih so zasegli medijske družbe in omogočili aretacije zaposlenih, piše na spletni strani skupščine.

PS SE je prav tako izpostavila zaskrbljujoče razmere v Rusiji, na Krimskem polotoku, ki ga je okupirala Rusija, in v vzhodnih delih Ukrajine. Ruske oblasti je skupščina ob tem pozvala, naj ukrajinskemu filmarju Olegu Sencovu omogoči vrnitev domov. Sencova so leta 2015 obsodili zaradi terorizma, in sicer zaradi požigalnih napadov na urade proruske stranke na Krimu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V skupščini v Strasbourgu so prav tako izrazili zaskrbljenost nad povračilnimi ukrepi nad mediji v Azerbajdžanu, in obžalovali, da na ozemljih članic SE, ki jih nadzirajo separatisti, dejansko ni medijske svobode. Pri tem so našteli Gorski Karabah, Abhazijo in Južno Osetijo ter Pridnestrje. Razpravljali pa so tudi o stanju medijev na Madžarskem, Poljskem, v Gruziji in Belorusiji, še piše na spletni strani PS SE.

Parlamentarci v Strasbourgu so se tudi strinjali, da je treba zagotoviti neodvisnost javnih medijev od vlad. Vlade in parlamenti se ne smejo vpletati v dnevno upravljanje in uredniško delo takšnih medijev, ti pa bi morali vzpostaviti interna pravila za ravnanje novinarjev in urednikov za neodvisnost od politike.

Kot so še izpostavili, je platforma 47-članskega Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnost novinarjev od njene vzpostavitve leta 2015 zabeležila več kot 230 napadov na uslužbence medijev.