c S

Nemški desničarski skrajneži naj bi snovali teroristično združbo

25.01.2017 12:05 Karlsruhe/Berlin, 25. januarja (STA) - Nemški desničarski skrajneži naj bi v Nemčiji ustanovili teroristično združbo in načrtovali napade na Jude, prosilce za azil in policiste. Na čelu načrtov naj bi bil pristaš Gibanja državljanov nemškega rajha, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot navaja dpa, je nemška policija danes v več nemških zveznih deželah preiskala 12 stanovanj in druge objekte. V središču preiskave je prav pristaš Gibanja državljanov nemškega rajha.

Gre za gibanje, ki ne priznava leta 1949 ustanovljene Zvezne republike Nemčije in meni, da še vedno obstaja nemški rajh, kot je obstajal med letoma 1871 in 1945. Pristaši gibanja ne priznavajo nemške ustave, zato tudi zavračajo nemške zakone in odločitve, prav tako zanikajo pravno veljavnost davkov in državnih dajatev.

Kot so pojasnile nemške oblasti, naj bi desničarski skrajneži ustanovili teroristično združbo, ki je nabavljala orožje in strelivo. Dokazov, da bi že pripravljali konkretne napade, sicer ni. Skupno preiskava poteka proti sedmim osebam, ki so osumljene, da so bile med seboj povezane prek družbenih omrežij in so od pomladi 2016 načrtovale napade.

Preiskave v 12 stanovanjih in drugih objektih so potekale v zveznih deželah Baden-Württemberg, Berlin, Spodnja Saška, Porenje-Pfalško in Saška-Anhalt. Skupno je sodelovalo 200 policistov, še poroča dpa.