c S

Gospodarsko razpoloženje januarja najboljše po aprilu 2008

25.01.2017 11:20 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Januarja se je v Sloveniji nadaljevalo dobro gospodarsko razpoloženje. Kazalnik gospodarske klime je dosegel 10 odstotnih točk. Na mesečni ravni je bil višji za 1,5 odstotne točke, na letni ravni za 6,2 odstotne točke, od dolgoletnega povprečja pa za 12,4 odstotne točke. Tako je dosegel najvišjo vrednost po aprilu 2008.

Kazalnik gospodarske klime je januarja dosegel najvišjo vrednost po aprilu 2008, ko je bila njegova vrednost 12,6 odstotne točke, piše na spletnih straneh republiškega statističnega urada.

Na dvig tega kazalnika na mesečni ravni je najbolj vplival kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,2 odstotne točke), poleg tega pa tudi kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Negativno sta na mesečno spremembo vplivala kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).

Na letni ravni so na izboljšanje kazalnika vplivali kazalniki zaupanja med potrošniki (za 2,6 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 1,9 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 1,8 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,7 odstotne točke). Negativno pa je na spremembo vrednosti na letni ravni vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,7 odstotne točke).

Statistični urad je objavil tudi januarske podatke o stanju zaupanja v podjetjih. Vrednost kazalnika zaupanja je bila v predelovalnih dejavnostih na mesečni ravni višja za dve odstotni točki, na letni ravni za pet odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa za 10 odstotnih točk.

Tako je kazalnik zaupanja dosegel najvišjo vrednost po decembru 2007; z izjemo marca 2015, ko je dosegel enako vrednost. Na januarski dvig zaupanja v predelovalnih dejavnostih je najbolj vplival kazalnik skupnih naročil.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila januarja letos za šest odstotnih točk nižja kot decembra 2016 in za 14 odstotnih točk nižja kot januarja 2016, hkrati pa za dve odstotni točki višja od dolgoletnega povprečja. Na januarski padec kazalnika zaupanja je najbolj vplival kazalnik pričakovane prodaje.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila januarja za tri odstotne točke nižja kot decembra 2016 in za 14 odstotnih točk višja kot januarja 2016 ter za 17 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Vrednosti kazalnikov stanj so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma znižale, zvišali sta se vrednosti kazalnikov obseg gradbenih del in tehnične zmogljivosti.

V storitvenih dejavnostih je bila vrednost kazalnika januarja za eno odstotno točko višja kot decembra 2016, za šest odstotnih točk višja kot januarja 2016 in za 13 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja.