c S

Po pritisku papeža odstopil veliki mojster malteškega viteškega reda

25.01.2017 10:55 Vatikan, 25. januarja (STA) - Po pritisku papeža Frančiška je v torek odstopil veliki mojster suverenega malteškega viteškega reda Matthew Festing, ki je bil na položaju od leta 2008. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je veliki mojster, ki bi sicer bil na položaju do smrti, odstopil po enomesečnem sporu s papežem zaradi kondomov.

"Velikega mojstra je v torek popoldne sprejel papež Frančišek, ki je zahteval, naj odstopi. Veliki mojster je privolil," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik malteškega viteškega reda.

Odstop velikega mojstra mora formalno potrditi še suvereni koncil malteškega viteškega reda, ki naj bi se sešel danes ali najkasneje v četrtek.

Festing je odstopil po sporu med Vatikanom in malteškim viteškim redom, ki je po mnenju poznavalcev Svetega sedeža dejansko konflikt med liberalci in konservativci v Cerkvi.

Spor je izbruhnil decembra lani, ko je papež imenoval petčlansko skupino za preiskavo okoliščin odstopa tretjega človeka reda, velikega kanclerja Nemca Albrechta von Boeselagerja. Malteški viteški red v preiskavi ni želel sodelovati, češ da gre za notranjo zadevo.

Po navedbah novinarjev katoliških medijev, na katere se sklicuje AFP, je Boeslager moral odstopiti po pritisku reda, ker je odobril sodelovanje reda v humanitarnih programih, v okviru katerih so v Mjanmaru delili brezplačne kondome, da bi preprečili širjenje aidsa. Konservativna struja v Cerkvi nasprotuje kakršni koli uporabi kondomov, Frančišek pa tako kot že njegov predhodnik Benedikt XVI. dopušča njihovo uporabo za preprečevanje širjenja aidsa.

Sodu naj bi izbilo dno nedavno Festingovo pismo, ki je pricurljalo v javnost in v katerem veliki mojster reda omenja, da so trije vatikanski uradniki v konfliktu interesov zaradi povezav s skladom v Ženevi, v katerem ima delež tudi malteški viteški red. Šlo naj bi za upiranje papeški avtoriteti brez primere.

Suvereni malteški viteški red velja za eno najstarejših institucij krščanske civilizacije, obenem pa tudi priznani suvereni subjekt mednarodnega prava. Njegovo poslanstvo je ohranjanje in zaščita vere ter služenje oz. pomoč ubogim in bolnim. Ima več kot 13.500 članov. Veliki mojster reda ima status papeževega podkralja in papežu pomaga v mednarodni diplomaciji.