c S

Cene nafte pod pritiskom večjih zalog

25.01.2017 09:10 Singapur, 25. januarja (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju malenkost znižale. Navzdol so jih potisnile novice o okrepljenih zalogah črnega zlata v ZDA.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v marcu je bilo treba dopoldne po singapurskem času odšteti 53,03 dolarja, kar je 15 centov manj kot ob koncu torkovega trgovanja. Za 10 centov so se pocenile tudi marčne terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so pristale pri 55,34 dolarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški naftni inštitut API je v torek zvečer objavil, da so zaloge nafte v ZDA minuli teden porasle za 2,93 milijona sodov. Več bo znanega danes, ko bo uradne številke sporočila ameriška vlada. Stroka pričakuje podatek o povečanju zalog za 2,5 milijona sodov.

Trg posledično pričakuje že tretje povečanje ameriških zalog nafte po vrsti, večje zaloge pa so lahko znamenje zmanjšanega povpraševanja ali presežka na trgu, kar se navadno izrazi v obliki pritiska na cene črnega zlata.