c S

Na ministrstvu za zdravje aktivnosti Praktikuma ocenjujejo kot nezakonite

25.01.2017 08:21 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Na ministrstvu za zdravje, kjer so se danes sestali s predstavniki Praktikuma, obžalujejo, da sindikat v želji po izboljšanju položaja družinskih in splošnih zdravnikov izvaja aktivnosti, ki niso zakonite. Sindikat so pozvali, naj s predlogi tvorno sodeluje v javni razpravi o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Napotovanje bolnikov na sekundarno raven brez izkazane medicinske indikacije je z vidika zdravnika napotovalca nestrokovno, do zdravnikov na sekundarni ravni nekolegialno, v odnosu do bolnikov pa neetično, so sporočili z ministrstva.

Tovrstno napotovanje je po njihovem opozorilu tudi v nasprotju z veljavno zdravstveno zakonodajo, ki že zdaj določa, da lahko osebni zdravnik svoja pooblastila z napotnico prenaša na napotnega zdravnika zaradi konzultacije, zahtevne diagnostike ali zdravljenja. Napotnico izda po tem, ko je opravil vse utemeljene laboratorijske, rentgenske in druge diagnostične preiskave, opredeljene za primarno raven.

Osebni zdravnik mora napotnega zdravnika tudi seznaniti z zdravstvenim stanjem bolnika, z izvidi že opravljenih pregledov in z vsemi zdravili, ki jih bolnik prejema. Na napotnici mora označiti, katera pooblastila prenaša in za kakšno dobo. V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko napotni zdravnik odkloni sprejem pooblastila osebnega zdravnika, če niso predhodno opravljene storitve, ki bi jih lahko zagotovil osebni zdravnik na primarni ravni, oziroma če narava bolezni ne zahteva obravnave na sekundarni ravni.

Direktorji bolnišnic zaenkrat niso obvestili ministrstva o morebitnem zvišanju napotovanja, vendar pa jih bo ministrstvo za pregled napotitev prosilo v prihodnjih dneh.

Ministrstvo je sicer prisluhnilo predlogu sindikata, da se v predlogu zakona o pacientovih pravicah zapiše, da naročanje na zdravstveno storitev ne bo brezpogojna obveznost zdravnika že ob uveljavitvi zakona, ampak se bo določilo prehodno obdobje. V tem času bo zdravnik naročilo izvedel le za bolnika, ki tega denimo ne more opraviti sam iz objektivnih okoliščin ali ki izrecno zaprosi za pomoč pri naročanju. Naročanje namreč predstavlja del zdravstvene storitve.

Ministrstvo bo upoštevalo tudi pomisleke Praktikuma o čakalnem času 30 minut. Zato bodo predvideli izjeme od te zahteve ne le za primere, ko gre za izvajanje denimo nujne medicinske pomoči, ampak tudi v primeru, ko se zaključuje zdravstvena storitev predhodno obravnavanega bolnika, ki jo je treba izvesti brez nepotrebnega odlašanja ali prekinitve.

Pripombe sindikata na izhodišča predloga zakona o kakovosti in varnosti v zdravstvu bodo na ministrstvu smiselno upoštevali. Niso pa se uskladili glede trajanja koncesij. Predlog novele o zdravstveni dejavnosti je v koalicijskem usklajevanju ter s tem tudi trajanje koncesij in možnost njihovega podaljševanja, so pojasnili na ministrstvu. Dodali so, da rešitev v predlogu novele podpirajo vse koalicijske stranke, saj gre za zavezo iz koalicijske pogodbe.

Družinski zdravniki tudi po današnjem sestanku na ministrstvu protestno nadaljujejo s pogostejšim pisanjem napotnic, je za STA povedal predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič. Na sestanku namreč po njegovih besedah niso pomembno zbližali stališč o izvajanju lanskega dogovora o delu družinskih zdravnikov.