c S

Makovec Brenčičeva verjame, da bo veliko mladih po zakonu o vajeništvu našlo zaposlitev

25.01.2017 08:14 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je danes v spletni klepetalnici odgovarjala na vprašanja državljanov, ki so se nanašala na aktualne teme, predvsem na zakon o vajeništvu. Zaposlitev po končanem usposabljanju ni obvezna, a ministrica verjame, da bo veliko mladih tudi na ta način našlo svojo zaposlitev.

Študentsko in dijaško organizacijo je zanimalo, kako to, da so v ponedeljkovem razpisu za vpis v srednje šole že predvidena tudi mesta za vajence, čeprav zakon o vajeništvu še ni sprejet.

Ministrica jim je odgovorila, da gre v prihodnjem šolskem letu za poskusno uvajanje vajeništva, ki je sprejeto na podlagi pravilnika o posodabljanju vzgojno izobraževalnega dela. Sicer pa v državnem zboru že teče postopek za obravnavo zakona, je dejala in dodala, da so predvidene nagrade za vajence od 250 do 400 evrov in se ne štejejo v družinske prejemke.

Eno od vprašanj se je nanašalo na razpis prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja oziroma, kdaj bodo ljudske univerze kot edini javni zavodi za izobraževanje odraslih vključene v javno mrežo.

Prvi korak za ureditev položaja ljudskih univerz je bila sprememba zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja junija lani. "Na tej osnovi smo pristopili tudi k pripravi zakona o izobraževanju odraslih, ki bo jasno opredelil tudi vlogo ljudskih univerz na tem področju," je pojasnila. Kot je spomnila, so v decembru že opravili pogovore s strokovno javnostjo, predvidoma v februarju bodo predlog zakona objavili na e-demokraciji.

Glede sistemskega reševanja delovnega mesta spremljevalec gibalno oviranih otrok pa je povedala, da bodo v letošnjem letu na ministrstvu pripravili razpis iz kohezijskih sredstev za 200 spremljevalcev. Obenem pa po njenih besedah že potekajo sistemski razmisleki, kako tudi zakonodajno izboljšati njihov položaj.

Ministrica je še povedala, da na podlagi analiz in opravljenega dela delovnih skupin pripravljajo predlog spremembe zakona o osnovni šoli, tako na področju sprememb drugega tujega jezika kot izvajanja nacionalnega preverjanja znanja.