c S

Portal Odprti podatki Slovenije omogoča njihovo ponovno uporabo

25.01.2017 08:10 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Državni portal Odprti podatki Slovenije - OPSI, ki so ga na ministrstvu za javno upravo vzpostavili decembra, dnevno izpopolnjujejo z novimi zbirkami podatkov, ki so na voljo za različne analize in interpretacije. Z objavo državljanom in podjetjem omogočajo njihovo ponovno uporabo in bolj aktivno vključevanje v argumentirano javno razpravo.

Na ministrstvu za javno upravo so danes pripravili predstavitev portala. V sporočilu na spletni strani so pojasnili, da zasledujejo usmeritev k čim večjem odpiranju podatkov javnega sektorja.

"Statistični, prostorski podatki ali poslovni izkazi nam pomagajo, da sprejemamo odločitve bolj utemeljeno ter da gradimo inovativne storitve in pridobimo nova spoznanja o javnih zadevah. Prepričani smo, da je treba podatke javnega sektorja dati na voljo v kar največji meri, vedno, kadar zaradi varstva osebnih ali poslovnih interesov to ni sporno, tako za nepridobitni kot pridobitni namen," so zapisali.

Trenutno je na OPSI več kot 318 opisov zbirk podatkov, od tega jih ima več kot 160 eno ali več datotek. Podatki so razdeljeni v 14 področij: Energetika; Finance in davki; Gospodarstvo; Izobraževanje, kultura in šport; Kmetijstvo, ribištvo, gozdarstvo in prehrana; Mednarodne zadeve; Okolje in prostor; Pravosodje, pravni sistem in javna varnost; Prebivalstvo in družba; Promet in infrastruktura; Sociala in zaposlovanje; Vlada in javni sektor; Zdravje, Znanost in tehnologija.

"Če imamo neurejene kupe knjig, ne pomeni, da imamo veliko količino znanja. Če pa knjige uredimo po zvrsteh, avtorjih in drugih kriterijih, imamo pregledno urejeno znanje, ki mu rečemo knjižnice in je dostopno prav vsakemu. Podobno je s podatki. Podatki so kot knjige. Če jih uredimo v pregledno, uporabno in široko dostopno bazo znanja, z njimi lahko pripravimo analize, zaključke, aplikacije," je ob predstavitvi portala povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

V času digitalizacije in svetovnega spleta je po navedbah ministrstva postalo pomembno ne le to, da podatke, s katerimi razpolagajo javne institucije, posredujejo javnosti, temveč tudi, v kakšnih formatih jih posredujejo. OPSI omogoča, da so ti v strojno-berljivi obliki in v odprtih formatih. Le tako zagotovijo povezanost odprtih podatkov, ki so na voljo vsakomur za neomejeno ponovno uporabo ter kot taki lahko tvorijo sestavni del t. i. semantičnega svetovnega spleta.

Odprti podatki za sveže ideje na novem državnem portalu omogočajo analize različnih vrst podatkov in s tem prinašajo enostavnejši dostop do celih sklopov surovih podatkov javnega sektorja, razvoj novih idej in novih digitalnih storitev, boljši vpogled v delovanje javnega sektorja in porabo javnega denarja, nove rešitve in povečano kakovost življenja ter sodelovanje z različnimi deležniki, kot so univerze, šole, start-upi, gospodarstvo, lokalna samouprava, raziskovalci in nevladne organizacije.

V skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja morajo institucije javnega sektorja stremeti k temu, da objavljajo svoje evidence in podatkovne zbirke na portalu odprtih podatkov javnega sektorja OPSI, ki omogoča objavo podatkov na enem centralnem portalu, brezplačno in prosto nadaljnjo uporabo tistih podatkov, ki so objavljeni kot "odprti" podatki, ter izboljšanje kakovosti podatkov na podlagi odzivov uporabnikov, so pojasnili na ministrstvu.