c S

DZ bo po košarici MVK odločal o imenovanju Sušlja za direktorja ZZZS

25.01.2017 08:23 Ljubljana, 25. januarja (STA) - DZ bo danes odločal o soglasju k imenovanju generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Skupščina omenjenega zavoda je na to mesto imenovala Marjana Sušlja, vendar pa ta na mandatno-volilni komisiji DZ ni dobil zadostne podpore. Poslanci bodo med drugim razpravljali tudi o problematiki sistemske korupcije v zdravstvu.

Mandatno-volilna komisija je Sušlju podporo odrekla, ker so tako v koaliciji kot opoziciji ocenili, da je njegov program isti kot pri prejšnjem kandidatu in kot tak neustrezen.

Sušlja, ki zdaj ZZZS vodi kot vršilec dolžnosti, je odločitev mandatno-volilne komisije presenetila, toliko bolj zaradi dobrega sodelovanja med ekipama ZZZS in ministrstva za zdravje. Mnenje o dobrem medsebojnem sodelovanju po njegovih besedah deli tudi ministrica za zdravje Milojko Kolar Celarc.

Sušelj je še posebej izpostavil spodbudne rezultate sodelovanja na zakonodajnem področju in tudi pri drugih nalogah. Izrazil je upanje, da bodo tudi politiki, ki odločajo o soglasju k imenovanju, prepoznali kvalitete, ki jih je moral izkazati v zapletenem postopku kandidature. "Jutri bomo prešteli glasove in spoštovali odločitev," je dodal na torkovi novinarski konferenci.

Na dnevnem redu današnjega dela plenarne seje sta še dva predloga priporočil s področja zdravstva. SDS jih je predlagala kot odgovor na po njenem mnenju dve ključni težavi domačega zdravstva: slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in razraščanje sistemske korupcije. Na matičnem odboru nobeno predlagano priporočilo iz največje opozicijske stranke ni dobilo zadostne podpore.