c S

V NSi za razkritje pogovorov med Slovenijo in komisijo glede zaščite terana

24.01.2017 15:59 Ljubljana, 24. januarja (STA) - V NSi so se ostro odzvali na zadnje dogajanje okoli zaščite terana. Razburili sta jih nasprotujoči si izjavi evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana in kmetijskega ministra Dejana Židana. "Zanima nas, kdo tu laže," je poudarila podpredsednica NSi Iva Dimic in dodala, da želijo razkritje dokumentacije o poteku pogajanj z Evropsko komisijo.

Evropski komisar Hogan je v ponedeljek v pogovoru za Odmeve na TV Slovenija večkrat ponovil, da ga je Židan prosil za nekaj časa, da bi s Hrvaško sklenili prijateljski dogovor glede terana, kar je Židan danes ostro zavrnil. Kot je zapisal, ni komisarju nikoli omenil, predlagal ali se z njim celo strinjal, da Slovenija potrebuje čas za pogajanja v zadevi teran.

"Glede na besede evropskega komisarja in današnje izjave Židana, se v poslanski skupini NSi sprašujemo, kdo tu laže in kdo na ta način dela škodo slovenskim proizvajalcem terana," je bila v današnji izjavi za javnost ostra Dimičeva. Kot je dodala, so slednji ves čas delali na kakovosti terana in imajo pravico vedeti, ali je bilo v tem času res dogovorjeno, da se zadeve s Hrvaško poskušajo rešiti, pa temu ni bilo tako.

"Če je bil res dodeljen časovni odlok, nas zanima, katere aktivnosti je minister v tem času speljal. In če je krivda na strani komisije, menimo, da se mora slovenska vlada enostavno vključiti v pogajanja in Hrvaški preprečiti dodelitev pravice glede terana," je dejala.

Kot je v izjavi še izpostavila Dimičeva, želijo, da se razkrije dokumentacija, kako so potekali pogovori Slovenije in Evropske komisije glede zaščite terana. "Ta zgodba se mora končati v dobrobit slovenskih proizvajalcev," je sklenila.