c S

Del opozicije kritičen, del v pričakovanju končnega predloga novele zakona o tujcih

24.01.2017 15:58 Ljubljana, 24. januarja (STA) - V opoziciji so predlogu novele zakona o tujcih le deloma naklonjeni. V SDS in NSi ob siceršnji načelni podpori ukrepom iz novele pričakujejo še končno različico predloga, za razpravo na seji matičnega odbora pa so pripravili tudi svoja dopolnila. Manj naklonjeni so noveli v poslanski skupini nepovezanih poslancev, povsem pa jo zavračajo v ZL.

Poslanec SDS Vinko Gorenak zadnje različice predloga zakona še ni komentiral, saj, kot je dejal, z njo še ni seznanjen. Je pa že pred dnevi Gorenak pojasnil, da bodo vložili dopolnilo, da lahko pogojno zaprtje državne meje sprejme vlada, in ne dve tretjini poslancev, kot to sicer predvideva trenutni predlog novele.

O človekovih pravicah se po besedah poslanca ZL Mihe Kordiša ne da razpravljati. "Tu ni mogoče sklepati nikakršnih kompromisov," je poudaril. Tudi s kozmetičnim popravki si pripravljavci zakona po prepričanju poslanca ZL ne bodo "olajšali duše".

Zaradi tega predloga bi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar morala odstopiti, je poudaril Kordiš. Predlog zakona po njegovem mnenju namreč krši slovensko ustavo in mednarodne konvencije ter odreka človečnost ljudem v stiski.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec se do predloga še ni opredeljeval, saj se ta še vedno spreminja. Zagotovil je le, da bodo podprli lastna dopolnila, s katerimi bi povečali odgovornost vlade pri odločanju o uvedbi ukrepov. Predlagajo namreč, da bi bilo za aktivacijo ukrepov za tujce ob zaprtju meje dovolj že 46 poslanskih glasov in ne dvotretjinska večina.

Kot je poudaril, je treba vsakomur, ki pride na ozemlje Slovenije, omogočiti, da zaprosi za mednarodno zaščito. Vendar pa bi bila v primeru množičnega navala praktično nemogoča individualna obravnava, je med drugim povedal Vrtovec.

Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je bil kritičen tako do vsebine predloga kot tudi do načina njegovega sprejemanja. Kot je opozoril, je predviden nujni postopek, umanjkala je tudi javna razprava o noveli. Sploh pa zakona v takšni obliki po njegovi oceni niti ne potrebujemo.

Cilj zagotavljanja varnosti je sicer pravi, a je pot po oceni Dobovška napačna. "Takšen zakon ne bo uresničljiv," je poudaril Dobovšek in spomnil na svoj predlog, po katerem bi se uredilo ukrepanje v primeru izrednih razmer. To bi bilo po njegovem mnenju tudi sprejemljivo za mednarodno skupnost.

V DZ se sicer medtem še nadaljujejo usklajevanja končnega predloga besedila predloga novele. Že v ponedeljek pozno popoldne so ga uskladili koalicijski člani odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Med drugim so se poenotili okoli rešitve, po kateri bi del zakona, ki določa ukrepe za tujce ob zaprtju meje, stopil v veljavo šele v spremenjenih okoliščinah ter s soglasjem sveta za nacionalno varnost, vlade in dvotretjinske večine v DZ.

Predlog so danes ponovno pregledali na notranjem ministrstvu, neuradno pa trenutni pogovori v DZ le še na temo manjših popravkov dikcije predloga. Dokončno pa bodo dopolnila najbrž pripravljena do začetka seje pristojnega parlamentarnega odbora. Člani odbora za notranje zadeve se bodo novele zakona o tujcih lotili še to popoldne.