c S

ZN potrebuje osem milijard dolarjev za pomoč sirskim beguncem

24.01.2017 14:42 Helsinki, 24. januarja (STA) - Združeni narodi so danes na konferenci o pomoči Siriji v Helsinkih zaprosili za približno osem milijard dolarjev (7,4 milijarde evrov) donacij za humanitarno pomoč sirskim beguncem in državam, ki jih gostijo. S temi sredstvi naj bi letos pomagali približno 23 milijonom ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Humanitarno pomoč potrebuje približno 4,7 milijona sirskih beguncev, 4,4 milijona ljudi v bližnjih državah, ki gostijo sirske begunce, ter 13,5 milijona ljudi, ki so razseljeni znotraj Sirije.

Denar bodo namenili za nakup hrane, oblačil in zdravil ter za vzpostavitev domov, šole in zdravniško pomoč. Razvojni program ZN pa beguncem pomaga tudi pri iskanju zaposlitve, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Humanitarna konferenca, na kateri je sodelovalo več agencij ZN, je potekala hkrati z mirovnimi pogajanji med sirskim režimom in uporniki v kazahstanski Astani.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je ne glede na izid pogajanj v Astani in prihajajočih pogovorov v Ženevi dejal, da čeprav se je število novih sirskih beguncev v Evropi zmanjšalo, "upam, da se vsi zavedajo, da sirske krize še ni konec in še vedno vpliva na več milijonov ljudi". Po njegovem je treba beguncem še naprej dajati upanje, da se bo našla rešitev.

ZN so lani sicer zaprosili za šest milijard dolarjev sredstev, vendar so dobili približno 60 odstotkov sredstev, je dejal Grandi.