c S

V Izraelu razširili preiskave Netanjahuja

24.01.2017 12:57 Jeruzalem, 24. januarja (STA) - Izraelska policija je razširila preiskave premierja Benjamina Netanjahu. Doslej je že bil pod drobnogledom preiskovalcev zaradi suma korupcije, kar je že pretreslo izraelsko politiko. Policija pa se je sedaj lotila preiskovanja še dveh primerov, povezanih z Netanjahujem, so poročali izraelski mediji.

Prvi primer se očitno nanaša na izraelski nakup nemških podmornic, drugi pa za zdaj ni znan. Prav tako ni jasno, ali gre za preliminarne ali za že celovite preiskave. Policija poročanja medijev ni komentirala, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V posel v zvezi s podmornicami nemškega koncerna ThyssenKrupp naj bi bil po poročanju medijev vpleten Netanjahujev bratranec, odvetnik njegove družine in zaupnik David Šimron. Sporen naj bi bil konflikt interesov, saj naj bi Šimron v poslu zastopal tudi izraelskega zastopnika ThyssenKrupp.

Če medijska poročila držijo, se Netanjahuju, ki se že tako otepa niza očitkov, obetajo dodatne težave. Premierja že preiskujejo zaradi suma nezakonitega prejemanja daril od bogatih podpornikov. V teku je tudi preiskava, s katero želijo organi pregona ugotoviti, ali je premier skrivoma sklenil posel z izdajateljem izraelskega najbolj prodajanega dnevnika Jediot Aharonot Arnonom Mosesem.

S tem skrivnim dogovorom naj bi časnik poskrbel za pozitivno poročanje o Netanjahuju, slednji pa naj bi pomagal pristriči peruti njegovi konkurenci, brezplačniku Izrael Hajom.

Netanjahu vse očitke zavrača, izraelske medije pa je obtožil, da skušajo z gonjo proti njemu zrušiti njegovo vlado. "Cilj kampanje je vršiti izvajati pritisk na generalnega tožilca, da bi me ta obsodil," je dejal Netanjahu.

Policija je Netanjahuja v okviru preiskave prejemanja daril v zadnjih tednih zaslišala že dvakrat. To je zamajalo izraelsko politiko, saj so se začela zastavljati vprašanja, ali bo 67-letni skrajni konservativec, ki tokrat že četrtič opravlja premierske posle, na koncu primoran odstopiti.

Netanjahu in njegova družina so bili sicer v minulih dveh desetletjih deležni številnih sumov zaradi domnevne zlorabe javnih sredstev in konflikta interesov.