c S

O noveli zakona o tujcih danes odbor za notranjo politiko

24.01.2017 10:40 Ljubljana, 24. januarja (STA) - O noveli zakona o tujcih, s katero želi vlada pohitriti in poenostaviti postopke pri obravnavi migrantov v primeru novega migrantskega vala, bo danes razpravlja odbor DZ za notranje zadeve. Potem ko je koalicija v ponedeljek uskladila poglede glede najbolj spornih določb, je pričakovati, da bo novela na odboru dobila zadostno podporo.

Po prvotnem predlogu bi bilo mogoče policiji v primeru množičnih migracij dodeliti pooblastilo, da za določeno obdobje na določenem območju tujcem, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo (ob nekaterih izjemah), ne dovoli vstopa, tujce, ki so vstopili nezakonito, pa napoti v državo, iz katere so vstopili. Uporabo teh ukrepov bi na predlog vlade moral dovoliti DZ.

V ponedeljek so tudi o teh določbah razpravljali koalicijski člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter se uskladili o približevalnem dopolnilu, ki ga je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve. Po njem bi bilo mogoče omenjene ukrepe izvajati zgolj v primeru ogroženosti javnega reda in notranje varnosti in še preden bi razmere zahtevale dejansko razglasitev izrednega stanja. Slednje bi bilo mogoče šele, ko bi tako po soglasju sveta za nacionalno varnost presodila vlada in ko bi zeleno luč z dvotretjinsko večino dal DZ.

Dikcija dopolnil, kot je v ponedeljek povedal poslanec SMC Mitja Horvat, sicer še ni povsem dokončna, vendar pa gre povečini za manjše popravke. Prav tako bodo besedilo še enkrat preučili na ministrstvu za notranje zadeve, da bo pripravljeno za današnjo obravnavo na matičnem odboru.

Hkrati se bodo o končnem besedilu predvidoma še usklajevali tudi v koaliciji. Poslanci SD po ponedeljkovem srečanju niso dajali izjav za medije, medtem ko je predsednik DeSUS Karl Erjavec že sredi dneva izrazil naklonjenost predlogu.