c S

Zaključek sojenja glede žičnic na Voglu predvidoma februarja

23.01.2017 17:14 Kranj, 23. januarja (STA) - Sojenje zaradi domnevnih nepravilnosti pri sofinanciranju sedežnic na smučišču Vogel leta 2007 se po enem letu bliža koncu. Po današnji odločitvi sodnice, da imenovanje sodnega izvedenca gradbene stroke ni potrebno, naj bi tožilstvo in obramba na prihodnjem naroku 1. februarja podala zaključne govore.

Obtoženi, ki jim tožilstvo očita ponareditev poslovnih listin oziroma preslepitev ob črpanju evropskih sredstev za štirisedežnici Brunarica in Orlove glave, so nekdanji direktor Žičnic Vogel Tomaž Šumi, vodja projekta Anton Šteblaj, direktor Projektivnega podjetja Kranj Marjan Markič in direktor Gorenjske gradbene družbe Branko Žiberna.

Obtožnica jih bremeni, da so leta 2007 s spremembo datumov na dokumentih o izvedbi gradbenih del, ki naj bi se jih lotili prehitro, to je pred odobritvijo sofinanciranja, preslepili gospodarsko ministrstvo, da so Žičnice Vogel prišle do 1,7 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev za projekt dveh štirisedežnic.

Obtoženi krivdo zavračajo in poudarjajo, da so zgolj ravnali po navodilih ministrstva. Kot je ob današnjem zaključku svojega zagovora dejal Šteblaj, "so birokratske ovire in malomarno opravljeno oziroma neopravljeno delo ministrstva prestavili gradnjo v pozno jesensko-zimski čas". Ker so bile stare žičniške naprave že odstranjene, pa bi negradnja pomenila katastrofo za Žičnice Vogel.

Tako so se lotili te izjemno zahtevne gradnje. Že oktobra je padel prvi sneg, težave pa je povzročal tudi veter. "To so bile nemogoče delovne razmere na meji človeških sposobnosti," je ocenil Šteblaj in dodal, da so kljub temu 22. decembra uspešno opravili tehnični pregled, 24. decembra 2007 pa so dobili še uporabno in obratovalno dovoljenje.

"S tem se je končala naša borba z naravo, iz katere smo izšli kot veliki zmagovalci. Tik pred prazniki smo predali v obratovanje dve žičniški napravi," je izpostavil in spomnil, da so celotno investicijo izpeljali v 128 dneh, od tega je bilo za več kot 70 dni pripravljalnih del. "Na to investicijo sem izjemno ponosen," je sklenil.

Izgradnjo dveh novih sedežnic na Voglu je primerjal z nedavno obnovo treh starih naprav na Kaninu. Medtem ko je investicija na Voglu stala 4,9 milijona evrov in je bila za štiri odstotke nižja od plana, je bila investicija na Kaninu težka 7,5 milijona evrov in je za več kot 50 odstotkov presegla prvotno pričakovane stroške.

Svoj zagovor je danes dopolnil tudi Šumi, ki je predstavil predpis, po katerih bi morala vloga Žičnic Vogel že v prvem odpiranju ponudb dobiti dovolj točk za sofinanciranje. Prav ponovitev razpisa pa je prinesla časovno stisko. Ob tem je Šumi še enkrat izpostavil, da ni nikogar preslepil, saj so na ministrstvu točno vedeli, kaj se dogaja na Voglu in so celo sami dajali navodila.

Kot pravi Šumi, je celotna tožba nesmiselna, zaradi nje pa je bilo na kranjskem okrajnem sodišču že 23 narokov. Sedaj se sojenje vendarle bliža koncu. Sodnica Milena Turuk je zavrnila predlog obrambe po postavitvi izvedenca gradbene stroke, saj je ocenila, da bo sodišče na podlagi vsega, kar je v spisu, samo lahko prišlo do zaključkov.

Sojenje se bo tako nadaljevalo in predvidoma tudi zaključilo 1. februarja. Vendar je to še odvisno od zdravstvenega stanja Žiberne, ki ga je sodnica z današnjega naroka začasno izključila, glede na nove zdravstvene podatke pa bo postopek zoper njega morda v celoti izključila.