c S

Hrvaška bo spoštovala bruseljsko odločitev o teranu

23.01.2017 15:58 Bruselj, 23. januarja (STA) - Hrvaška bo v celoti spoštovala odločitev Evropske komisije o teranu - ne glede na to, kakšna bo in v katero smer bo šla, je danes v Bruslju dejal hrvaški kmetijski minister Tomislav Tolušić.

"Mi v celoti podpiramo delegirani akt, ki ga bo sprejela komisija, ne glede na to, kakšen bo in v katero smer bo šel. Bi si pa seveda želeli, da je pozitiven za Hrvaško," je izpostavil hrvaški minister v Bruslju.

Stališče hrvaške vlade in proizvajalcev vina je, da imajo proizvajalci vina v Istri pravico do uporabe imena teran, saj to ni nekaj, kar uporabljajo od danes, temveč že dolga leta, uporabljali so ga že pred osamosvojitvijo Hrvaške in Slovenije, je poudaril.

Ob tem je Tolušić še spomnil na argument komisije, da obstaja v EU že okoli 50 podobnih primerov. Današnja razprava je bila po njegovih besedah zelo konstruktivna, ni bilo disonance ali prepira.

Ostro slovensko nasprotovanje izjemi za Hrvaško pri uporabi imena teran je hrvaški minister komentiral zgolj z besedami, da ima Hrvaška pravico uporabljati ime teran.

Kmetijski ministri EU so danes v Bruslju na zahtevo Slovenije pod točko razno obravnavali vprašanje pristojnosti Evropske komisije pri dodelitvi omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je sicer v razpravi po navedbah virov pri Svetu EU pojasnil problem z vidika vsebine in metodologije ter izpostavil, da bi komisija z načrti glede terana prekoračila svoje pristojnosti.

Ob tem je slovenski minister izpostavil, da je primer terana podoben primeru tokaja, ne pa burgundca, kar izpostavlja komisija, ter da se tako s tem ustvarja nevaren presedan in nepoštena konkurenca, so še povedali viri.

V razpravi so se po navedbah virov oglasile štiri države - Madžarska, Slovaška, Češka in Bolgarija. Te države niso podprle slovenskih stališč, temveč so pozvale k mnenju pravne službe ali k tesni vpletenosti članic v postopku, so izpostavili viri.

Pravna služba Sveta EU pa je pojasnila, da komisija v primeru izjem od pravil v povezavi z zaščiteno označbo porekla lahko sprejme delegirani akt, dokler deluje v določenih okvirih in pod določenimi pogoji, na primer v skladu z veljavno prakso. Ta komentar je bil sicer postopkovne narave, ne vsebinski, so izpostavili viri.

Evropska komisija pa je ponovila svoja stališča, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino ter da deluje v skladu s pravili in prakso.