c S

Varuh človekovih pravic za tesno sodelovanje z zvezo društev upokojencev

23.01.2017 15:54 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je danes z namestnikom Tonetom Dolčičem obiskala vodstvo zveze društev upokojencev, se je z gostitelji dogovorila za tesno sodelovanje tudi v prihodnje. Tako bo varuh lahko sproti obveščen o problemih, ki tarejo starejše. Med takšnimi so denimo deložacije, je za STA povedala varuhinja.

Varuh je sogovornike, med njimi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika, pozval, naj društva upokojencev spomnijo na možnost za podajanje pobud pri varuhu, je povedala Nussdorferjeva. Nekateri upokojenci se namreč ne spomnijo na to možnost, ko naletijo na kakšno težavo.

Na sestanku so se dotakniti številnih tem, med njimi revščine med upokojenci. Varuhinja tudi v svoji zadnji kolumni, objavljeni na spletni strani varuha, opozarja, da je pod pragom tveganja revščine leta 2015 živel že vsak sedmi prebivalec. Največ oz. več kot 27 odstotkov je bilo upokojencev, je opozorila.

Med temami današnjega sestanka je bilo tudi nasilje nad starejšimi, ki ga najpogosteje izvajajo njihovi najbližji. "Starejši se svojim bližnjim ne želijo dodatno zameriti, ker vedo, da je lahko še hujše," je dejala Nussdorferjeva.

Varuhinja je pohvalila prostovoljstvo, ki poteka v okviru Zdusa, še zlasti projekt Starejši za starejše. Starejši prostovoljci v projektu obiščejo vse starejše od 69 let v svoji okolici. Povprašajo jih o tem, kako živijo, in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo potrebujejo.