c S

V Astani začeli sirska mirovna pogajanja

23.01.2017 12:48 Astana, 23. januarja (STA) - V kazahstanski prestolnici Astana so se danes po skoraj šestih letih od izbruha državljanske vojne v Siriji začela pogajanja za rešitev konflikta pod okriljem podpornikov obeh strani, Rusije in Irana ter Turčije. Predstavniki režima v Damasku in uporniških skupin se po poročanju tujih tiskovnih agencij za zdaj pogajajo preko posrednikov.

Predstavniki režima in opozicijske skupine so sicer skupaj v hotelski dvorani, a so ločeni - med njimi so kazahstanski gostitelj ter ruska, Iranska in turška delegacija, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavnik opozicijske Sirske narodne koalicije Ahmed Ramadan je dpa povedal, da pogajanja ne bodo "iz oči v oči", saj "še ni pravi čas za to".

Kazahstanski zunanji minister Kairat Abdrahmanov je ob začetku pogajanj izrazil prepričanje, da bodo na pogovorih pripravili potrebno podlago za rešitev krize. Poudaril je tudi, da morajo vpletene strani doseči preboj, "ki si ga sirsko ljudstvo zasluži".

Sirska vlada, ki jo podpirata Rusija in Iran, in uporniki, ki jih podpira Turčija, bodo skušali predvsem utrditi krhko prekinitev ognja, za katero sta se Moskva in Ankara dogovorili minuli mesec in velja od 30. decembra. Ruska tiskovna agencija Tass je sicer v nedeljo zvečer poročala, da Rusija in Iran na eni ter Turčija na drugi strani kljub večurnim pogajanjem še niso dosegli dogovora o predlogu prekinitve ognja, o katerem se bodo pogajale sprte strani.

Sirska opozicija po besedah tiskovnega predstavnika delegacije Jahje al Aridija dvomi, da bodo pogovori v Astani uspešni, a nima namena zapustiti pogajanj. Dodal je, da v Kazahstanu ni pričakovati neposrednega stika med sprtimi stranmi, da pa je opozicija pripravljena tudi na to, če se bo izkazalo kot nujno za končanje prelivanja krvi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Vodja delegacije upornikov Mohamed Aluš je ob začetku pogajanj dejal, da je pred iskanjem politične rešitve treba zagotoviti resnično prekinitev ognja. Politična rešitev sirskega konflikta pa bo po njegovem morala vključevati odhod predsednika Bašarja al Asada in vladajočih elit. Poudaril je tudi, da bi moral Iran, ki podpira Asadov režim, umakniti svoje sile in milice, ki bi jih morali uvrstiti na seznam terorističnih organizacij.

Vodja sirske vladne delegacije, sirski veleposlanik pri ZN Bašar al Džafari pa se je zavzel, da bi pogovori v Astani za določeno obdobje utrdili prekinitev ognja v državi, ki bi uporniškim skupinam, ki bi bi se pridružili političnemu procesu, omogočile, da se ločijo od terorističnih organizacij, kot so Islamska država ter Fronta Fatah al Šam.

Delegacija sirskih upornikov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP šteje 14 članov in 21 svetovalcev, delegacija sirske vlade pa je desetčlanska.

Prva neposredna pogajanja med predstavniki sirskega predsednika Bašarja al Asada in delegacije, sestavljene iz uporniških skupin, ki se borijo v Siriji in imajo pod nadzorom del ozemlja, so sicer bolj vojaška kot politična, saj opozicija sodeluje le v vlogi svetovalcev.

Pogajanja so se začela le nekaj tednov pred načrtovanim nadaljevanjem uradnih mirovnih pogajanj med stranema 8. februarja v Ženevi, ki brez večjega uspeha potekajo že nekaj časa pod okriljem Združenih narodov, in tri dni po prisegi novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.