c S

V Turčiji v tednu dni zaradi obtožb o terorizmu aretirali 610 ljudi

23.01.2017 11:15 Ankara, 23. januarja (STA) - Turčija je v minulem tednu dni na podlagi obtožb o terorizmu aretirala 610 ljudi, med njimi 572 domnevnih podpornikov klerika Fethullaha Gülena, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za spodleteli državni udar julija lani. Kot je sporočilo notranje ministrstvo, ki vsak teden objavi tovrstne podatke, so poleg aretacij za več sto ljudi odredili pripor.

Gülen, ki živi v ZDA, zanika obtožbe, da stoji za zaroto za julijski poskus puča. Kritiki pa turškim oblastem očitajo, da njihove čistke po spodletelem udaru krepko presegajo iskanje pučistov.

Poleg domnevnih privržencev Gülenovega gibanja so oblasti glede na podatke notranjega ministrstva v prejšnjem tednu prijele tudi domnevnega privrženca skrajne Islamske države in 36 domnevnih članov prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Pridržanje so odredile tudi za domnevnega skrajnega levičarja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih Ankare so v minulih šestih mesecih za zapahe spravili 43.000 domnevnih privržencev Gülena. Poleg tega so aretirali še 12.000 domnevnih podpornikov PKK.