c S

Preiskava razkrila dve osebi iz špekulativnih poslov z delnicami Gorenja

23.01.2017 09:17 Velenje, 23. januarja (STA) - Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je po preiskavi v zadevi Gorenje, ki je vključevala pridobivanje podatkov iz 13 držav, zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj in poskusa zlorabe notranjih informacij na okrožno državno tožilstvo vložila kazenski ovadbi proti fizičnima osebam.

ATVP je ovadila dva posameznika iz Slovenije, ki jima grozi do tri leta zaporne kazni. Po informacijah časnika ovadena nista ne člana uprave ne nadzornega sveta Gorenja.

Julija lani je japonski Panasonic začel skrbni pregled Gorenja, na podlagi katerega se je nato odločal o morebitnem povečanju svojega deleža oz. prevzemu družbe. To informacijo so si v Gorenju prizadevali prikriti in se je razkrila šele, ko so začeli mediji preverjati, ali skrbni pregled res že poteka in ali je mogoče pričakovati objavo prevzemne ponudbe.

Vrednost delnice je poskočila, dan po tem, ko je postalo jasno, da posla z japonskim tehnološkim velikanom ne bo, pa so delnice Gorenja strmoglavile in izgubile približno tretjino vrednosti. Za vse, ki so poznali notranje informacije, bi to torej lahko bilo precej donosno, koliko natančno, pa bo razkrila preiskava.

Predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger je za Delo ocenil, da glede na trgovanje na borzi obstaja utemeljen sum, da je bilo nekaj narobe, ter da je nekdo na podlagi določenih informacij tudi zaslužil. Kolikšen je bil ta zaslužek, pa ATVP še ne more povedati, saj preiskava v zadevi Gorenje še poteka.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je doslej izjavljal, da ne verjame, da bi kdo od obveščenih o skrbnem pregledu te informacije zlorabil. Za Panasonicov skrbni pregled so pred javno objavo najprej vedeli le uprava in nadzorniki, skupaj 15 ljudi, ter nekaj zunanjih strokovnjakov.

ATVP je pred časom vložila kazensko ovadbo zoper Bobinca, ker da je nepooblaščenim osebam razširjal notranje informacije. Kot navaja Delo, je policija že končala predkazenski postopek v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zlorabe notranje informacije. Policijski preiskovalci ocenjujejo, da podlage za kazensko ovadbo ni.