c S

Bivši gambijski predsednik pred odhodom v izgnanstvo izpraznil državno blagajno

23.01.2017 09:17 Georgetown, 23. januarja (STA) - Dolgoletni gambijski predsednik Jahya Jammeh je v soboto pozno zvečer zapustil položaj in v nedeljo prispel v izgnanstvo v Ekvatorialni Gvineji. Pred tem je po navedbah iz tabora njegovega naslednika Adame Barrowa iz državne blagajne pobral najmanj 12 milijonov dolarjev (11,2 milijona evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Jammeh je državo z železno roko vodil 22 let, na volitvah 1. decembra lani pa ga je premagal Barrow. Sprva je poraz priznal, nato pa ni ga ni več hotel in je vztrajal na položaju. Barrow je tako kot novi predsednik v četrtek zaprisegel na gambijskem veleposlaništvu v sosednjem Senegalu. Ta dan je okoli 7000 vojakov Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas) vstopilo v Gambijo in zagrozilo, da ga bodo nasilno odstranili z oblasti.

Po večurnih pogajanjih z zahodnoafriškimi posredniki je v soboto privolil na odhod. V pogajanjih je postavil dva pogoja - da ga ne bodo sodno preganjali in da bo lahko kandidiral na prihodnjih volitvah v državi - a ni znano, ali so pogajalci privolili v njegove pogoje.

Jammeh je Gambijo zapustil v noči na nedeljo, ko se je na letališču v prestolnici Banjul poslovil od svojih privržencev. Njegovo prtljago so odpeljali s posebnim letalom, zaradi česar so ga privrženci Barrowa kritizirali, češ da je iz države odpeljal svoj plen. V čadsko tovorno letalo naj bi vkrcali tudi luksuzne avtomobile in druge vredne stvari.

V nedeljo zvečer pa je svetovalec v taboru Barrowa Mai Ahmad Fatty sporočil, da je Jammeh po porazu na volitvah in pred odhodom iz države od centralne banke prejel najmanj 12 milijonov dolarjev. Dejal je, da finančni strokovnjaki skušajo oceniti natančno vsoto, ki je izginila iz državne blagajne.

Barrow je dejal, da namerava ustanoviti komisijo, ki bo preiskala morebitne Jammehove nepravilnosti. Po nekaterih podatkih naj bi Jammeha ščitila imuniteta, a so v taboru Barrowa te navedbe zavrnili.

Novi predsednik Barrow je sicer še vedno v Senegalu in se namerava v Gambijo vrniti, ko bo poskrbljeno za njegovo varnost. Za njegovo varno vrnitev v domovino naj bi poleg gambijske vojske skrbele tudi enote Ecowasa. Varnostne sile bodo pred prihodom Barrowa tako pregledale predsedniško palačo in preverile, ali je morda v njej podtaknjen eksploziv. Jammeh naj bi imel tudi skrivno skladišče orožja v svojem rojstnem mestu Kanilai.

Avtoritarnemu in konservativnemu Jammehu očitajo hude kršitve človekovih pravic v času njegovega vladanja. Med drugim naj bi izginjali njegovi politični nasprotniki, ostro pa je ukrepal tudi proti homoseksualcem, ki jim grozijo dolgoletne zaporne kazni. Znan je tudi po tem, da je leta 2007 trdil, da lahko s posebnimi zelišči ozdravi okužbo s hivom oziroma aids.