c S

Kmetijski ministri EU o pristojnostih Bruslja glede terana

23.01.2017 09:14 Bruselj, 23. januarja (STA) - Kmetijski ministri EU bodo danes v Bruslju na zahtevo Slovenije obravnavali tudi vprašanje pristojnosti Evropske komisije v povezavi z zaščito terana. Kmetijski minister Dejan Židan pravi, da je med članicami vse več zanimanja za to vprašanje. V malteškem predsedstvu pa menijo, da gre za dvostransko vprašanje in ne pričakujejo obsežne razprave.

Vprašanje, ki je na dnevni red zasedanja uvrščeno na zahtevo Slovenije, je dvostranske narave. Obsežne razprave o tej točki ni pričakovati, so minuli četrtek v Bruslju izpostavili viri pri malteškem predsedstvu.

Slovenski minister pa je minuli konec tedna v Berlinu dejal, da ne gre za spor med Slovenijo in Hrvaško, temveč za vprašanje, kje so meje pristojnosti komisije. Poudaril je tudi, da je med članicami veliko zanimanja za dejavnosti komisije, saj se zavedajo, da lahko s precedenčnim primerom ogrozi vse njihove zaščite.

Evropska komisija naj bi postopek za sprejetje zakonodaje v obliki delegiranega akta, s katerim naj bi Hrvaški odobrila omejeno izjemo pri uporabi imena teran, sprožila v torek.

V komisiji ob tem že ves čas zagotavljajo, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino. Hrvaška pa bo lahko ime teran kot ime sorte grozdja pod strogimi pogoji uporabljala pri označevanju vina Hrvatska Istra. Dejansko je zmagala Slovenija, Hrvaška dobi le tolažilno nagrado, pravijo viri pri komisiji.

V Bruslju tudi zavračajo argument, da gre za nevaren presedan. Podobnih izjem je po navedbah komisije več kot 50, veljajo tudi za Slovenijo v primeru francoskega burgundca in nemške frankinje.

V primeru odobritve izjeme Hrvaški Slovenija napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev, tudi tožbe proti komisiji na evropskem sodišču. Namero komisije bo sicer težko preprečiti, saj je za zavrnitev delegiranega akta potrebnih 55 odstotkov glasov članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva unije.