c S

Evropski poslanci z negotovostjo zrejo na prihodnje odnose med EU in ZDA

23.01.2017 08:32 Strasbourg, 21. januarja (STA) - Evropske države po nastopu novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa s precejšnjo negotovostjo zrejo na razvoj čezatlantskega partnerstva med EU in ZDA. "Še vedno nismo opustil upanja, da bo predsednik Trump drugačen kot Trump v volilni kampanji," je dejal predsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose z ZDA David McAllister.

V zadnjih desetletjih sta EU in ZDA tesno sodelovali in trdno verjamem v čezatlantsko prijateljstvo, ki je ključno tudi zaradi varnostnih in obrambnih vprašanj, je v pogovoru s skupino slovenskih novinarjev minuli teden ob robu plenarnega zasedanja EP v Strasbourgu dejal McAllister (EPP). ZDA so bile po njegovih besedah tesno vpletene tudi v podporo procesu evropske integracije v 90-ih letih. "Ne morem verjeti, da je komu v interesu, da EU razpade," je Trumpovo mnenje, da bodo izstopu Velike Britanije iz EU kmalu sledili izstopi še drugih držav, ocenil McAllister.

Kot je dejal, kljub različnim stališčem EU in ZDA delita enake vrednote. "Iskreno tudi upam, da se ameriška administracija resno zaveda, kaj pomenita nacionalizem in populizem za Evropo," je še menil ob dejstvu, da se evropske države srečujejo z vzponom strank in gibanj na skrajni desnici. Poudaril je še potrebo po tesnejšem sodelovanju med EU in ZDA na področju varnostnih in obrambnih vprašanj.

Po mnenju Jeppeja Kofoda, podpredsednika delegacije za odnose z ZDA iz vrst S&D, bo treba okrepiti sodelovanje z ameriškim kongresom, tako z demokrati kot republikanci, ki želijo močne vezi med EU in ZDA. "Predsednik Trump bo velik izziv za EU, ko bodo na mizi okoljevarstvena vprašanja, zunanja politika, trgovina," je dejal.

Kofod je izpostavil tudi potrebo po poenotenju stališč EU do usmeritev, ki jih prinaša nova ameriška administracija; po njegovem mnenju je treba poiskati skupne rešitve.

Tudi sopredsedujoča Zelenih v EP Ska Keller meni, da je na mestu razmislek, kako bi EU v zunanjepolitičnih zadevah z ZDA govorila z enim glasom, kako bi okrepila sodelovanje med članicami. "Upam, da se zunanji ministri držav EU tega zavedajo," je dejala.

Sicer pa je prepričana, da je Trump zelo nevaren za EU in Evropo." "Nikakor ne mislim, da ga bo administracija umirila, ga naredila bolj 'predsedniškega'," je dejala.

Poslanka Viviane Reding (EPP), sicer večkratna evropska komisarka, pa glede novega ameriškega predsednika meni: "Odvisno, kaj mu bodo rekli prijatelji iz velikih podjetij: če bo v njihovem interesu izolacionistična politika ali ne, tega še ne vemo. Če bodo izgubljali denar, si bo premislil."

Ugiba tudi, ali bo Trump lahko rešil vprašanja neenakosti, s katerimi se spopadajo ZDA. "Odgovor je: močno dvomim," je dejala. "In potem se bo zgodilo to, kar velikokrat vidimo: če ne moreš rešiti notranjih problemov, iščeš sovražnika zunaj," je še povedala.

Latvijski poslanec Krišjanis Karinš (EPP) je izpostavil negotovost v prihodnjih odnosih med EU in ZDA. "Trumpove izjave so velikokrat v nasprotju z izjavami njegovih ministrov, zato ne vemo, v katero smer gre," je dejal. "Če se uresničijo napovedi o dvigu davkov in drugih ukrepih, bo to slaba novica za svetovno gospodarstvo, saj je svet globalen in povezan," je menil.

"Razprave o tem že vplivajo na razmišljanja podjetij, saj že ocenjujejo potencialna tveganja," je dejal. EU mora po njegovem mnenju narediti več, da bodo volilci občutili prednosti, ki jih prinaša globalizirani svet, saj potrebujemo drug drugega, sodelovanje pa je potrebno tudi zaradi varnostnih groženj.

Po mnenju poslanca Ramona Tremose i Balcellsa (Alde) je treba počakati, ali bo ameriški kongres, ki je uravnotežil že precej ameriških predsednikov, odigral enako vlogo. "Kar sicer vidimo, ni ravno pozitivno," je dejal. "Če nismo sposobni doseči dogovora, kot je TTIP, z ZDA, ki so naš najtesnejši in tradicionalen zaveznik, je to težava," je dejal.

Trump je veliko bolj zainteresiran za velika podjetja kot za prosti trg, kar po njegovem mnenju lahko pozitivno prispeva k ekonomski rasti, a skrbi ga kakovost demokracije v Trumpovem načinu delovanja. Izpostavil je še, da morebitna politična dezintegracija EU lahko tudi gospodarsko oslabi povezavo, ki tako ne bo enakovreden igralec ob boku ZDA in Kitajske.