c S

Trump v petek z dvema potrjenima članoma vlade

23.01.2017 08:19 Washington, 21. januarja (STA) - Ameriški senat je v petek po prisegi 45. predsednika ZDA Donaldu Trumpu potrdil dva ministra v novi vladi, ki sta že prisegla. Trump je tudi podpisal izvršni ukaz, ki izraža namero odprave zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame, idilo prvega dne pa so zmotili protesti.

Po paradi od kongresa navzdol po aveniji Pensilvanija do Bele hiše je Trump s soprogo Melanio in sinom Barronom ter drugimi družinskimi člani pogledal parado do konca na tribuni pri Beli hiši, nato pa se odpravil na delo.

Najprej je moral podpisati poseben zakon, ki omogoča upokojenemu generalu Jamesu Mattisu, da zasede položaj obrambnega ministra ZDA. Veljavna zakonodaja veleva, da vojaki ne smejo voditi Pentagona najmanj sedem let po koncu aktivne službe. Kongres lahko potrdi izjemo, kar je doslej storil le za generala Georga Marshalla leta 1950.

Senat je nato potrdil Mattisovo kandidaturo z 98 glasovi za in enim proti, ker tudi demokrati upajo, da bo general znan pod nazivom "besni pes" znal krotiti šefa pri kakšnih nepremišljenih odločitvah. Z 88 proti 11 je senat potrdil tudi upokojenega generala Johna Kellyja na položaj ministra za domovinsko varnost.

Oba ministra sta nato že prisegla pred podpredsednikom ZDA Mikom Pencom.

Zaradi nasprotovanja demokratov pa kongres ni potrdil kongresnika Mika Pompea na položaj direktorja Cie, ker menda še ni dovolj preverjen.

Trump zaradi tega danes najverjetneje ne bo opravil prej napovedanega obiska sedeža Cie v Langleyju v Virginiji. Na uradnem sporedu ima le tradicionalno mašo v Nacionalni katedrali po inavguraciji, na kateri mu je božjo pomoč pri vladanju zaželelo šest različnih verskih voditeljev.

Trump ni uresničil predvolilne obljube, da bo takoj po prisegi ukinil Obamovo zdravstveno reformo, saj je medtem spoznal, da so od nje odvisni številni njegovi volivci. Zato je v petek podpisal neke vrste pismo o nameri, čeprav ima papir uradni naziv izvršni ukaz.

Ta pravi, da želi nova vlada zmanjšati breme Obamove zdravstvene reforme, medtem ko se pripravlja njena ukinitev in nadomestitev z nečim novim. Podpisal je tudi ukaz, s katerim je zamrznil vse nove regulacije vlade, čeprav bi jih moral najprej sam sprejeti.

Nato sta se s prvo damo Melanio odpravila na tri uradne inavguracijske plese, v prestolnici ZDA pa so praktično od prisege naprej potekali številni protesti, nekateri tudi nasilni, policija pa je aretirala več kot 200 ljudi.

Večina protestov je minila mirno, večja skupina okoli 1000 ljudi pa je opustošila predel nedaleč od kongresne palače. Protestniki so zažigali avtomobile, razbijali izložbe in obmetavali policijo s kamenjem ali drugim, kar jim je prišlo pod roke. Policisti so odgovorili s pendreki, solzivcem in šok granatami. Poškodovanih je bilo šest policistov, policija pa o ranjenih protestnikih ne poroča.

Trumpovo parado po aveniji Pensilvanija je tako spremljal dim zažganih avtomobilov in raznih kresov, ki so zagoreli nedaleč od Bele hiše. Položaj je bil dovolj resen, da je policija udeležence inavguracijskih plesov nekaj časa zadrževala po hotelih, dokler ni odstranila protestnikov, da so se lahko mirno odpravili na proslave v svojih pražnjih oblačilih.

Za danes je napovedan velik protest žensk, ki jim bodo pomagali tudi moški, nasprotniki novega predsednika. Rezervirana so parkirišča za 1800 avtobusov iz ZDA, drugi pa prihajajo z letali, vlaki ali lastnimi avtomobili in organizatorji napovedujejo udeležbo najmanj 200.000 ljudi.