c S

DZ bo z obravnavo predloga novele zakona o nadzoru državne meje začel januarsko sejo

23.01.2017 11:08 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Državni zbor danes z obravnavo predloga novele zakona o nadzoru državne meje začenja januarsko redno sejo. Poleg tega bo danes obravnaval še poročilo o kakovosti, zalogah in odkupni ceni premoga pri naložbi v Teš 6 ter predlog priporočila SDS v zvezi s cenzuro na RTV Slovenija.

Redna seja DZ se tokrat izjemoma ne bo začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade ter ministrom in ministricam, saj bodo ti poslancem odgovarjali zadnji dan seje, v petek.

Danes bodo tako poslanci najprej potrdili dnevni red seje, nato pa že prešli na obravnavo posameznih točk. Predlog novele zakona o nadzoru državne meje, o katerem bo danes najprej tekla razprava, med drugim določa tehnična sredstva za nadzor meje, predvideva pa tudi odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja.

S priporočilom o RTV Slovenija želi SDS vlado pozvati, naj spremlja stanje na RTVS glede cenzure in novinarske avtonomije ter sprejme vse potrebne ukrepe. Odbor za kulturo je ocenil, da priporočilo ni primerno za nadaljnjo obravnavo, saj da bi pomenilo grobo poseganje države v institucionalno in uredniško avtonomijo RTV.

Na januarski seji bo sicer DZ obravnaval tudi predlog novele zakona o tujcih, ki buri duhove v koaliciji, organizacijah, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami, in pravnikih.