c S

Odbor za notranje zadeve o noveli zakona o tujcih v torek

20.01.2017 16:05 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo novelo zakona o tujcih obravnaval v torek, in sicer 15 minut po prekinjeni redni seji DZ. Sodeč po časovnici za januarsko sejo DZ, bo to okoli 19. ure.

Po prvotnih načrtih bi moral odbor novelo obravnavati že danes, a se je v četrtek sestala koalicija in sklenila, da je zakon prezahteven in prepomemben, da bi na hitro iskali rešitve.

V vmesnem času ima ministrstvo za notranje zadeve nalogo, da poskuša novelo uskladiti znotraj koalicije. Iskalo naj bi kompromis med željo ministrstva, da zagotovi varnost, in skrbjo predsednika DZ Milana Brgleza, da se ustrezno upošteva ustavni in mednarodno pravni okvir.

Po trenutnem predlogu bi bilo mogoče policiji v primeru množičnih migracij dodeliti pooblastilo, da za določeno obdobje na določenem območju tujcem, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v našo državo (ob nekaterih izjemah), ne dovoli vstopa, tujce, ki so vstopili nezakonito, pa napoti v državo, iz katere so vstopili.

Ker nevladne organizacije, nekateri pravniki in tudi Svet Evrope predlogu nasprotujejo, naj bi bili že pripravljeni predlogi dopolnil. Predvidevali naj bi ukrep ob množičnih migracijah, ki pomenijo veliko in splošno nevarnost. Predvidena naj bi bila tudi individualna obravnava prosilcev za azil.

V koaliciji naj bi največ pomislekov o noveli bilo med poslanci SMC, neuradno pa naj bi ji nasprotoval tudi pravosodni minister Goran Klemenčič. Jo pa podpirata SDS in NSi.