c S

O sporu med občinami Kranj, Šenčur in Medvode vrsta prič

20.01.2017 14:29 Kranj, 20. januarja (STA) - Na današnjem sojenju v tožbi občin Kranj in Šenčur proti Medvodam so priče povedale, da po odstopu Občine Medvode od skupnega projekta gradnje komunalne infrastrukture za projekt ni bilo mogoče pridobiti gradbenega dovoljenja in sofinanciranja. Za občini Kranj in Šenčur je to pomenilo dodatne stroške za izdelavo novega projekta.

Mestna občina Kranj in Občina Šenčur sta že pred tremi leti vložili tožbo proti Občini Medvode, ker je ta marca 2011 odstopila od projekta gradnje kanalizacije in čistilne naprave Smlednik. Tožeči občini od Medvod terjata 463.000 evrov odškodnine, od tega kranjska občina 326.000 evrov, Šenčur pa 137.000 evrov.

Po neuspelem poskusu poravnave med občinami je tožbo z zaslišanjem prič danes začelo obravnavati kranjsko okrožno sodišče. Sodnica Meta Pristavec bo najprej ugotavljala temelj oziroma upravičenost tožbe. Nato bo izdana vmesna sodba, šele ko bo nastanek škode dokazan, se bo ugotavljala njena višina.

Aleš Puhar z Občine Šenčur je pojasnil, da je bilo prvotno zamišljeno, da bo čistilna naprava v Trbojah na območju šenčurske občine, nato pa je prišla pobuda Občine Medvode, da bi se pridružila projektu in bi čistilno napravo umestili na območje Smlednika. Tako se je začel pripravljati projekt in ko je bil že skoraj izdelan, medvoška občina leta 2010 ni podala pooblastil za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Brez okoljevarstvenega soglasja ni bilo mogoče pridobiti gradbenega dovoljenja, z nepopolno dokumentacijo pa ni bila možna prijava na razpise za sofinanciranje. Vzrok za odstop občine Medvode od projekta naj bi bila sicer prav sprememba pogojev za sofinanciranje iz kohezijskih sredstev s strani države, saj financiranje sistemov, manjših od 2000 populacijskih enot, ni bilo več možno.

Vendar pa je bilo s popolno dokumentacijo možno dobiti druge vire financiranja, je poudaril Puhar in kot primer navedel Občino Preddvor, ki je projekt uspešno izpeljala s pomočjo sredstev iz strukturnih skladov. Z odstopom od projekta pa je Občina Medvode onemogočila tudi ostali dve občini, da bi kandidirali na kakršnakoli sredstva, je opozoril Puhar.

"Ko so se v Medvodah odločili, da ne želijo graditi te čistilne naprave, so praktično vsi projekti postali neuporabni," je izpostavil tudi Miha Bečan z Mestne občine Kranj. Kot o možnih razlogih za odstop od projekta s strani medvoške občine pa se je tedaj govorilo tudi o zasebnih interesih glede lokacije čistilne naprave.

Ko je Občina Medvode odstopila od projekta, sta morali Mestna občina Kranj in Občina Šenčur najti novo rešitev. "Tako sedaj spet umeščamo lokacijo Trboje za čistilno napravo v prostorski akt. Kupili smo zemljišče in računamo, da bomo letos dobili gradbeno dovoljenje in bomo lahko začeli z gradnjo kanalizacijskega omrežja," je povedal Puhar.

Zaradi spremembe je projektiranje moralo steči praktično na novo, je pojasnil projektant Stanko Česen. Treba je bilo znova obravnavati variantne rešitve in ponovila so se usklajevanja s soglasodajalci, na novo sta bila izdelana idejni in izvedbeni načrt. Projektna dokumentacija se enkrat pripravila in je bila zaključena šele lani.

Na prihodnjem naroku na sodišču 17. marca naj bi zaplet pomagale razjasniti še nekatere priče, med njimi tudi nekdanji medvoški župan Stanislav Žagar in nekdanja direktorica občinske uprave Vanja Debeljak, ki bi morala biti zaslišana že danes, a sta zbolela. Obravnave pa se je udeležil sedanji medvoški župan Nejc Smole.

Na Občini Medvode so danes poudarili, da so v času načrtovanja projekta in v času izstopa medvoške občine vse tri občine vodili še prejšnji župani, prav tako so bili drugi sodelavci na vodilnih položajih v občinah. Prav zato tudi novim županom in njihovim sodelavcem v postopku mediacije ni uspelo doseči dogovora.

Ob tem so poudarili tudi, da so z obema sosednjima občinama v zadnjih dveh letih vzpostavili zelo dobre sosedske odnose. Sodelovanje pri različnih regijsko pomembnih projektih pa so ocenili kot odlično. Verjamejo tudi, da odločitev sodišča ne bo vplivala na odnose med občinami in se veselijo prihodnjih skupnih projektov.