c S

Slovenija s 740.000 evri podprla osem razvojnih in humanitarnih projektov ITF

20.01.2017 13:41 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Generalni sekretar zunanjega ministrstva Stanislav Vidovič in direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti Damjan Bergant sta danes podpisala pogodbo o podpori projektov ITF za krepitev človekove varnosti in razvoja v območjih, prizadetih zaradi oboroženih konfliktov ali drugih nesreč, v naslednjih dveh letih.

Podpisala sta sedmo od osmih dvoletnih pogodb, Slovenija pa bo za izvedbo osmih projektov v naslednjih dveh letih prispevala 740.000 evrov, so sporočili z zunanjega ministrstva.

S pomočjo teh sredstev bo ITF izvajal krepitev psihosocialne dobrobiti otrok iz Ukrajine, nadaljnjo rehabilitacijo žrtev oboroženega konflikta v Ukrajini, rehabilitacijo otrok iz Belorusije, podporo poliklinike v afganistanski prestolnici in psihosocialno pomoč žrtvam konflikta in pomoči na področju celostne rehabilitacije na območju Gaze.

Izvajal bo tudi izobraževanje o nevarnostih min in eksplozivnih ostankov vojne za sirske begunce v Jordaniji. Sredstva bodo tudi namenjena podpori predstavniški pisarni ITF v BiH ter vzdrževanju integriranega programa telemedicine in e-zdravja na Zelenortskih otokih.

V okviru projekta krepitve psihosocialne dobrobiti otrok iz Ukrajine, ki jo ITF izvaja od leta 2014, je rehabilitacijo prejelo že 240 ukrajinskih otrok, do leta 2018 pa naj bi jih bilo skupno 400. Zdravstveno rehabilitacijo pa je v letih 2015 in 2016 prejelo že 59 otrok iz Belorusije, ki trpijo zaradi posledic jedrske nesreče v Černobilu leta 1986. Do leta 2018 naj bi jo prejelo še 60 otrok.

Predstavništvo ITF v BiH je dejavno od leta 1999, kjer izvaja razminiranje, osvešča o nevarnosti protipehotnih min in neeksplodiranih sredstev ter nudi pomoč žrtvam min. V Jordaniji pa nameravajo v dveh provincah približno 20.000 sirskih beguncev osvestiti o tveganjih in nevarnostih min s ciljem minimiziranja števila morebitnih žrtev min.

Slovenija je ustanovila ITF leta 1998 in vse od takrat zagotavlja podporo njenim dejavnostim, med drugim tudi preko sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč MZZ. V tem času je Slovenija prispevala več kot 13.400.000 ameriških dolarjev za humanitarne in razvojne projekte, ki jih izvaja ITF, so še sporočili z MZZ.