c S

Obama zadnji dan kritičen do kongresa, zmanjšal kazni več sto zapornikom

20.01.2017 08:44 Washington, 19. januarja (STA) - Ameriški predsednik Barack Obama je danes v pismu kongresu napadel republikance, ker so blokirali zaprtje zapora za teroristične osumljence v Gauntanamu na Kubi. Zadnji dan v Beli hiši je tudi zmanjšal zaporne kazni 330 ljudem, ki prestajajo zaporne kazni zaradi mamil.

V pismu kongresu je izpostavil, da zapora v Guantanamu ne bi smeli nikoli odpreti in da ni moglo biti drugega razloga kot politika, da je kongres vztrajal pri tem, da je ostal odprt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zaporu, ki ga je administracija ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega odprla leta 2002 po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 za teroristične osumljence, je še vedno zaprtih 41 ljudi.

Obama je že v prvem mandatu obljubil njegovo zaprtje in ga leta 2009 tudi odredil. A je nato naletel na vrsto ovir, tudi s strani kongresa. Iz zapora so v času njegove administracije v tuje države prepeljali 196 osumljencev, ki so bili leta zaprti brez sojenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Donald Trump, ki bo v petek prisegel kot novi predsednik ZDA, je sicer že napovedal ne samo, da bo zapor ostal, temveč da bo vanj poslal nove osumljence, morda celo Američane, navaja AFP.

Zadnji dan v Beli hiši je Obama tudi zmanjšal zaporne kazni 330 ljudem, ki prestajajo zaporne kazni zaradi mamil. S tem je v okviru prizadevanj za reformo kazenskega prava kazni znižal že 1715 zapornikom, kar je več kot vseh prejšnjih 12 predsednikov ZDA skupaj, še navaja dpa.