c S

Varuhinja: Vključevanje beguncev v Sloveniji preizkušnja strpnosti

20.01.2017 08:40 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je ob napadu na mariborskega ravnatelja poudarila, da je vključevanje beguncev v družbo za vse nas velika preizkušnja strpnosti, takšni napadi pa vsega obsojanja vredni. Tega mnenja so tudi številne nevladne in humanitarne organizacije, prepričane, da je dogodek tudi rezultat politične retorike.

"V časih, ki niso lahki, ni težko doseči, da nekoga sovražiš," je opozorila varuhinja človekovih pravic. "Ti časi pa pred nas znova postavljajo potrebo, da smo aktivno strpni, kar pomeni, da se zavedamo pomena univerzalnih človekovih pravic in svoboščin ne le zase, temveč tudi za druge," je dodala.

Spomnila je, da so se v preteklosti že dogajali pogromi in sovražnosti zoper različne skupine ljudi, tudi zoper Slovence doma in tiste, ki so morali zapuščati ozemlje svoje domovine. "Kot družba moramo humano sprejemati tiste, ki potrebujejo pomoč. V spremenjenih časih pa je nujno pretehtati dosežene standarde človekovih pravic. Smiselno je trezno oceniti nujnost posegov v človekove pravice, saj so ti dopustni zgolj izjemoma. Ko se raven spoštovanja človekovih pravic enkrat zmanjša, poti nazaj praviloma ni," je zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

V zvezi s konkretnim primerom, ko je neznanec prerezal gume na avtomobilih ravnatelju Osnovne šole Martina Konšaka Damirju Orehovcu, v okolici šole pa so se kmalu po vključitvi štirih otrok iz Sirije v šolo pojavili plakati s sovražno vsebino, je Nussdorferjeva izpostavila, da imajo otroci s podeljeno mednarodno zaščito pravico do šolanja, osnovnošolsko je celo obvezno.

Po njenih ocenah je ravnatelj pri sprejemu otrok ukrepal strokovno in skladno s predpisi. Zadovoljna je, da so organi pregona že začeli z ukrepi, in pričakuje, da bodo preiskave dobile epilog in bodo storilci in tudi družba dobili javno sporočilo, "da nestrpnost in nasilje nista prava načina sobivanja in da moramo kot družba stremeti k človečnosti".

Odločno ukrepanje zahteva tudi Koordinacija nevladnih razvojnih in humanitarnih organizacij. "V primeru napada na ime in lastnino ravnatelja Damirja Orehovca pozivamo vse, ki jim ni vseeno za stanje duha in države, v kateri živimo ter ustvarjamo, da danes, ko še ni prepozno, jasno izrečejo protest vladi in strankam, ki z neodgovornim ravnanjem soustvarjajo atmosfero strahu in negotovosti," je 18 organizacij, kot so Mirovni inštitut, Rdeči križ Slovenije in Slovenska filantropija, zapisalo v današnjem skupnem pozivu.

Od vseh ključnih institucij javnega življenja pričakujejo, da enoglasno obsodijo to dejanje anonimnih storilcev. "Politična retorika 'varnostne super-ogroženosti' slovenskega prebivalstva žanje rezultate. Kdor seje strah, požanje nasilje," so izpostavile.

Po njihovem prepričanju smo v Sloveniji z napadom na lastnino in ime ravnatelja Orehovca prestopili od verbalne nestrpnosti in žalitev v fazo fizičnega ustrahovanja. "Naša opozorila, da bo vladno vztrajanje in zaostrovanje varnostnega diskurza privedlo do odprte sovražnosti do migrantov ter tujcev nasploh, so, na našo veliko žalost, ostala neuslišana. Danes smo v razmerah, ko se posamezniki lahko čutijo ogrožene s strani sodržavljanov. Ti so se očitno iz anonimnega zavetja spletnega izlivanja najostudnejših groženj odločili za stopnjevanje nasilja nad tistimi, ki verjamemo v človečnost in solidarnost. Od sedaj naprej smo lahko vsi Damir," so še zapisali v Koordinaciji nevladnih razvojnih in humanitarnih organizacij.

Zvečer se je na omenjeni šoli sestal tudi svet staršev, prišla sta predstavnika notranjega in šolskega ministrstva. Kot poroča spletni Večer, so starši otrok v podporo ravnatelju postregli z jasnim sporočilom: nasprotujemo ter obsojamo nasilje in podobna obračunavanja. Vanja Kajzer, predsednica sveta staršev, je po poročanju Večera dejala, da razumejo strah in negotovost med ljudmi, a treba se je boriti proti nasilju in sovražnemu govoru, na koncu koncev tako učimo tudi naše otroke. "V Mariboru se je zganila javnost in naj bo jasno, da so to skrajno zavržna dejanja," ob vsem tem po navedbah Večera dodaja še Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev.

Za isti medij se je na dogodke odzval tudi mariborski župan Andrej Fištravec in jih obsodil. "Menim, da lahko v našem mestu marsikaj rešimo z dialogom, k čemur tudi pozivam v tej situaciji. Razumem in sprejemam, da okolje z zadržki sprejema begunce, ki imajo vse zakonske pravice, da so tukaj, pa vendar se zavedajmo, da govorimo o otrocih. Tudi zato sem pozval pristojne organe na državni ravni, da nas s takšnimi aktivnostmi v mestu Maribor predhodno seznanijo, da smo lahko pripravljeni. Obenem pa vse naprošam za strpnost in tolerantnost," je za Večer dejal župan.