c S

Vlada med dosežki iz leta 2016 izpostavlja zmanjšanje števila brezposelnih in primanjkljaja

20.01.2017 08:32 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Vlada se je na današnjemu delovnemu posvetu seznanila z rezultati dela ministrstev v letu 2016. Pri tem je ugotovila, da pregled dela kaže, da je vladi v letu 2016 uspelo izpolniti dane zaveze na mnogih področjih dela, je zapisano v sporočilu za javnost po posvetu. Med drugim vlada izpostavlja manj brezposelnih in nižji primanjkljaj.

Med uspešno izpolnjenimi zavezami vlada v sporočilu izpostavlja, da je poskrbela za nemoteno delovanje države, gospodarstva in drugih družbenih podsistemov, kar se je odrazilo tudi "na gospodarski rasti, ki je bila ena najvišjih med državami EU, tujih naložbah in zmanjšanju števila brezposelnih, ki je prvič v šestih letih padlo pod 100.000".

Finančni primanjkljaj je bil po navedbah vlade v letu 2016 prvič od začetka krize manjši od treh odstotkov bruto domačega proizvoda, zadolženost slovenskih podjetij se je zmanjšala, "naredili smo prve korake pri davčnem prestrukturiranju, z uvedbo davčnih blagajn pa smo poskrbeli za povečanje prijav v sistem zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja in skoraj 55 milijonov evrov priliva v državni proračun".

V letu 2016 je vladi, kot navaja, uspelo pridobiti enotno gradbeno dovoljenje za drugi železniški tir, "po dolgih letih smo za investicije v cestno infrastrukturo in novogradnje zagotovili več sredstev kot prej".

Veliko je bilo po oceni vlade narejenega tudi na področju preprečevanja in reševanja socialnih stisk. "Med drugim je bilo odpravljeno varčevanje na področju socialnih pomoči, zvišali pa so se tudi dodatki za 97.000 otrok. Podatki statističnega urada za leto 2016 med drugim kažejo, da se revščina prvič po nastopu gospodarsko finančne krize zmanjšuje," poudarjajo na vladi.

Posebej izpostavljajo tudi dosežke v zdravstvu: "V zadnjih letih nam je za zdravstvo v proračunu uspelo zagotoviti bistveno več denarja, vlada je dodatno ukrepala na področju skrajševanja čakalnih dob, odprli smo 10 novih urgentnih centrov, s prvim skupnim javnim naročilom za zdravila pa smo privarčevali 20 odstotkov sredstev," navaja vlada. Ob tem na vladi dodajajo, da se zavedajo, da se morajo ključni premiki izvršiti na področju zakonodaje in ureditve sistema zdravstva, "zato to ostaja prva prednostna naloga vlade tudi v letu 2017".

Med prednostnimi nalogami za leto 2017 vlada sicer načrtuje še povečanje zaposljivosti mladih in spodbujanje podjetništva, "realizacijo" drugega tira, izboljšanje prometne infrastrukture, krepitev delovanja pravne države ter uveljavljanje Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi.

O prednostnih nalogah v letu 2017 bo sicer vlada spregovorila v drugem delu posvetu, ki je predviden v prihodnjem tednu.