c S

Donald Trump bo prisegel kot 45. predsednik ZDA

20.01.2017 08:51 Washington, 20. januarja (STA) - V Washingtonu bo opoldne po lokalnem času prisegel novi, 45. ameriški predsednik Donald Trump. Prisegel bo pred predsednikom vrhovnega sodišča, nato pa bo imel inavguracijski govor, ki naj bi bil po napovedih "zelo oseben in iskren", bolj filozofska izjava o njegovi viziji ZDA kot predstavitev agende.

Med več tisoč ljudmi se bodo inavguracije udeležili številni kongresniki, nekdanji predsedniki, veleposlaniki in posebni gosti ter novinarji, a mnogih tudi ne bo. Med drugim skoraj 50 demokratskih senatorjev, pa tudi številnih znanih osebnosti. Prisegel bo na dveh Svetih pismih, svojem in tistem, na katerem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln.

Po prisegi bo s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu. Sledila bo parada oziroma sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Tam bo ogled parade, sprejem, kasneje pa bo sledila serija plesnih zabav po prestolnici.

Že danes naj bi Trump podpisal prve odloke, nato pa še vrsto drugih, s katerimi bo razveljavil politike svojega predhodnika Baracka Obame, za katere ne potrebuje potrditve kongresa.

Poleg Trumpovih privržencev v Washingtonu, kjer bodo veljali strogi varnostni ukrepi, pričakujejo tudi številne protestnike.