c S

Vlada o gospodarskih temah

19.01.2017 16:17 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji SDH dala soglasje k letošnjemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb. SDH sicer pričakuje za 129,3 milijona evrov prilivov iz dividend naložb države in 43,8 milijona evrov iz dividend svojih naložb. Sprejela je tudi odlok, ki za letošnje leto predvideva odvzem deset volkov ter 113 medvedov iz narave.

Vlada je ob soglasju k letošnjemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb SDH sprejela še merila za merjenje uspešnosti poslovanja družb s kapitalsko naložbo države in uspešnosti poslovanja SDH. Ministrstvu za finance je vlada naložila, naj ji v 14 dneh v soglasje predloži nov letni načrt upravljanja za družbo 2TDK, katere naloga je izvesti vse potrebne aktivnosti za izgradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper.

Vlada he sprejela odlok o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave za leto 2017. Odlok predvideva odvzem deset volkov ter 113 medvedov, od tega 93 z odstrelom in 20 zaradi izgub. Načrtovalsko obdobje zajema čas od 1. oktobra 2016 do 30. septembra letos.

Vlada je izdala tudi spremenjeno uredbo o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu. Kot so sporočili po seji vlade, je razlog za pripravo sprememb uredbe obrazložitev, ki pojasnjuje razlog za znižanje pomoči po "de minimis" shemi, ter dopolnitev ukrepa o finančni pomoči za nadomestilo škode ob poginu živali zaradi vraničnega prisada.

Vlada je dala soglasje k aneksu o najemu elektrodistribucijske infrastrukture in izvajanju storitev za sistemskega operaterja distribucijskega omrežja. Pogodba se sklepa med lastniki distribucijskega omrežja, distribucijskimi podjetji (Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Gorenjska in Primorska) in družbo SODO. Za SODO od uveljavitve energetskega zakona naprej ustanoviteljske pravice izvršuje vlada.

Soglasja pa vlada ni dala k dopolnitvi letnega načrta upravljanja s kapitalsko družbo Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH), h kateri je sicer soglasje že dal nadzorni svet SDH in se nanaša na dokapitalizacijo. Vlada namreč meni, da dokapitalizacija družbe ni primeren inštrument, saj ima resorno ministrstvo postavki, s katerih se RTH financira.

Vlada je danes sprejela mnenje o predlogu novele zakona o DDV, ki ga je DZ predložil poslanec Andrej Čuš. Ta predlaga znižanje stopenj DDV, čemur vlada nasprotuje. Čuš je decembra lani DZ v obravnavo in sprejetje predložil predlog, naj se 1. julija letos znižata veljavni stopnji DDV, in sicer splošna stopnja z 22 na 20 odstotkov, nižja pa z 9,5 na 8,5 odstotka.

Prav tako je vlada danes sprejela mnenje, da nasprotuje predlogu dopolnitev zakona o bančništvu, ki ga je vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom. Ti predlagajo, da dolžnost banke glede varovanja zaupnih podatkov ne bi veljala v primeru, če je banka prejela državno pomoč, zaupne podatke pa potrebuje DZ.

Vlada je za revizorja računovodskih izkazov družbe Slovenski državni gozdovi in konsolidiranih računovodskih izkazov skupine imenovala družbo BDO Revizija iz Ljubljane. Družba BDO Revizija je v predhodno izvedenem postopku zbiranja ponudb posredovala najugodnejšo ponudbo, hkrati pa izpolnjuje vse pogoje, določene v postopku zbiranja ponudb.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da se na lastno zahtevo razreši članica uradniškega sveta Katarina Petronijević in se vanj imenuje Breda Gruden. Slednjo je vlada imenovala na predlog ministra za javno upravo.