c S

Odvetniki: Izvedeniško mnenje bistveno izboljša možnosti, da bo Verbund pripravljen za resna pogajanja

19.01.2017 15:28 Celovec/Ljubljana, 19. januarja (STA) - Izvedeniško mnenje v kazenskem postopku, ki ga je avstrijska država sprožila proti odgovornim v podjetju Verbund zaradi poplavljanja Drave novembra 2012, po mnenju odvetnikov pisarne Grilc-Vouk-Škof bistveno izboljša možnosti, da bo Verbund pripravljen za resna pogajanja o odškodnini. Mnenje je po njihovem pomembno tudi za postopke v Sloveniji.

Kot so danes sporočili iz odvetniške pisarne Grilc-Vouk-Škof, je državno tožilstvo v Celovcu prejelo novo oz. dopolnilno izvedeniško mnenje nemškega izvedenca Stephana Theobalda, ki je imel nalogo simulirati pretok reke Drave med Beljakom in Labotom v času naraslih voda novembra 2012, ko je prišlo do obsežnih poplav v Avstriji in Sloveniji, in preveriti, ali so bili upoštevani veljavni predpisi in kakšen vpliv so imele elektrarne ob Dravi na odtekanje padavin.

Kot je za STA pojasnil odvetnik Roland Grilc, iz mnenja, ki ga imajo tudi v odvetniški pisarni, izhaja, da je bil takrat veljavni obratovalni in nadzorni red za hidroelektrarne zastarel in neustrezen in da so odgovorne v družbi Verbund, ki je upravljavec avstrijskih hidroelektrarn na reki Dravi, že nekaj časa pred poplavami opozorili, da ga morajo spremeniti, česar pa niso storili.

Po navedbah odvetnikov simulacije iz izvedeniškega mnenja kažejo, da bi bilo možno preprečiti nenaravno zvišanje konice visoke vode.

Po oceni odvetnikov iz pisarne Grilc-Vouk-Škof to izvedeniško mnenje bistveno izboljša možnosti oškodovancev, da bo družba Verbund pripravljena za resna pogajanja o odškodnini.

V zvezi s poplavljanjem reke Drave novembra 2012 je namreč v Avstriji in Sloveniji sproženih več sodnih postopkov proti Verbundu, pri čemer kot oškodovanci nastopajo posamezniki, družbe, občine in država.

Omenjeni kazenski postopek, ki poteka pred Deželnim sodišče v Celovcu in v okviru katerega je bilo izdano izvedeniško mnenje, je po besedah odvetnika Rolanda Grilca na začetku, obravnave še niso razpisane.

Grilc ocenjuje, da bo po tem izvedeniškem mnenju postopek razširjen še na več odgovornih v Verbundu. Hkrati so po njegovem mnenju vsi nadaljnji in drugi postopki, ki so jih sprožili oškodovanci, odvisni od tega mnenja, pri čemer ocenjuje, da v teh ostalih postopkih verjetno sploh ne bo prišlo do sodnih odločitev in da bo Verbund na podlagi omenjenega izvedeniškega mnenja pripravljen za resna pogajanja o odškodninah.