c S

Začetek novega sojenja nekdanjemu sodniku Škobernetu preložen

19.01.2017 15:04 Maribor, 19. januarja (STA) - Na mariborskem okrajnem sodišču bi se danes moralo začeti vnovično sojenje nekdanjemu celjskemu sodniku Milku Škobernetu zaradi krivega pričanja v enem od kazenskih postopkov pred desetimi leti. A je bila predvidena obravnava preklicana in je po novem napovedana za 6. februar.

Kot je za STA pojasnil odvetnik obtoženega Tomaž Bromše, je za preložitev današnje obravnave zaprosil zaradi večjega števila obravnav na isti dan, kasneje pa je tudi sodišče ugotovilo, da je treba pridobiti še nekatere dodatne podatke. "Sodišče še ni prejelo vseh odgovorov na opravljene poizvedbe," so povedali tudi na okrajnem sodišču.

Škoberne je bil v tem primeru leta 2015 obsojen na polletno zaporno kazen, ki jo je potrdilo tudi višje sodišče. A je njegov zagovornik pravnomočno sodbo izpodbijal, vrhovno sodišče pa mu je ugodilo in razveljavilo že pravnomočno sodbo.

Po nedavnem poročanju časnika Večer so vrhovni sodniki ocenili, da so bili razlogi o odločilnih dejstvih v sodbi mariborske sodnice Mihele Pašek nejasno in pomanjkljivo obrazloženi.

Omenjena sodnica je Škoberneta obsodila na pol leta zapora zaradi krivega pričanja v postopku zoper Milana Maričića, ki ga je Škoberne obsodil na 13 let zapora zaradi umora.

Tožilstvo je Škobernetu očitalo, da je maja 2007 na mariborskem okrajnem sodišču krivo izpovedal, da je v Celju večkrat sodil Tomažu Račiču in ga tudi obsodil, kar pa se je izkazalo za neresnično. Primer je namreč zastaral in sodišče je izdalo zavrnilno sodbo. Škoberne se je branil, da ni nikoli v takšni obliki dejal, da je Račiča obsodil, ampak da misli, da ga je obsodil.

Škoberne, sicer prvi pravnomočno obsojeni sodnik v zgodovini Slovenije, se je moral sodniški funkciji odreči že pred časom, ko je bil zaradi jemanja podkupnine obsojen na pet let zapora, ki jo je pričel prestajati pred dvema letoma.