c S

Vlada soglašala z letošnjim načrtom upravljanja državnih naložb

19.01.2017 15:02 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Vlada je SDH dala soglasje k letošnjemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb. SDH pričakuje za 129,3 milijona evrov prilivov iz dividend naložb države in 43,8 milijona evrov iz dividend svojih naložb. Vlada je ob tem sprejela še merila za merjenje uspešnosti poslovanja družb s kapitalsko naložbo države in uspešnosti poslovanja SDH.

Vlada je ministrstvu za finance naložila, naj ji v 14 dneh v soglasje predloži nov letni načrt upravljanja za družbo 2TDK, katere naloga je izvesti vse potrebne aktivnosti za izgradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper. V njem naj bodo upoštevane odločitve Slovenskega državnega holdinga (SDH) in vlade v zvezi s to družbo in njenimi nalogami, ki so bile sprejete po novembru lani, so sporočili po današnji seji vlade.

SDH ocenjuje, da bodo prihodki državnega proračuna iz naslova prejetih dividend kapitalskih naložb države brez Zavarovalnice Triglav, ki je v lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, v letih 2018 in 2019 predvidoma znašali 115,5 oziroma 92,4 milijona evrov. Prilivi iz dividend kapitalskih naložb SDH pa naj bi v teh dveh letih znašali 44,9 oziroma 45,4 milijona evrov.

Za primerjavo, lani je bilo prilivov iz naslova prejetih dividend kapitalskih naložb države za 122,6 milijona evrov, iz dividend kapitalskih naložb SDH pa za 43,8 milijona evrov.

Jedro letnega načrta predstavlja načrt upravljanja po posameznih panogah in konkretnih naložbah, ki za njih določa tudi pričakovane cilje. Ti so določeni skladno s strategijo in merili za merjenje uspešnosti družb s kapitalsko naložbo države, ki jih predpisuje zakon o SDH. Merila so notranji akt SDH, ki ga sprejme uprava in potrdi nadzorni svet, sprejeta pa so, ko jih sprejme vlada kot skupščina SDH.

Do sprememb meril za merjenje uspešnosti je prišlo zaradi uskladitve z novo strukturo in vsebino letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb države za letos. Po strukturi merila niso več razdeljena posebej na strateške in pomembne naložbe, ampak na sektorje, kot so energetika, promet, finance in gospodarstvo.

Vsebinsko so iz meril črtali kratke opise posameznih družb, saj te vsebujeta strategija in letni načrt upravljanja. Ostale manjše vsebinske spremembe se nanašajo na merila pri posameznih družbah. Akta vključujeta le merila za merjenje uspešnosti družb s kapitalsko naložbo države, podrobni cilji pa se določijo v letnem načrtu upravljanja naložb. Merila služijo SDH kot podlaga za spremljanje poslovanja družb s kapitalsko naložbo države, ki vključuje preverjanje uspešnosti poslovanja in doseganja ciljev.

Uprava SDH mora v skladu z zakonom o SDH na podlagi strategije upravljanja državnih naložb sprejeti letni načrt upravljanja naložb, h kateremu nadzorni svet SDH soglasje poda do konca novembra za naslednje koledarsko leto. SDH je te zakonske obveznosti izpolnil in predlog posredoval ministrstvu za finance, na predlog katerega je morala soglasje k letnemu načrtu podati še vlada.