c S

EU: Izključna zaščita terana bo ostala nespremenjena

19.01.2017 13:21 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je za časnik Delo izpostavil, da teran ni geografska regija Slovenije, zato je primerno upoštevati materialne koristi za slovenske proizvajalce, ki uživajo izključno zaščito uporabe imena teran. Ta izključna zaščita bo ostala nespremenjena in bo od zdaj celo še večja, je prepričan.

Kot je v gostujočem prispevku zapisal Hogan, je teran slovensko vino in bo to tudi ostal. Ime teran je bilo v EU registrirano leta 2006. Tako je teran zaščiten z označbo porekla kot slovenski in se proizvaja na Krasu iz grozdja sorte refošk.

Hrvaška je maja 2013 vložila vlogo, da bi v njeno označbo porekla "Hrvatska Istra" na etiketi vključili tudi sorto grozdja, imenovano teran. Vino z označbo porekla Hrvatska Istra pa ni teran, temveč v svoji sestavi le vsebuje delež grozdja sorte teran, je poudaril komisar.

Za primerjavo je navedel v Sloveniji proizvedeni beli burgundec, za katerega kupci takoj vedo, da ni bil proizveden v francoski Burgundiji. "Slovenskim proizvajalcem je bilo odobreno odstopanje, da lahko skladno s pravom EU uporabljajo sorto grozdja burgundec, vendar nihče niti za trenutek ne pomisli, da gre pri slovenskem burgundcu pravzaprav za francosko vino. Enako velja za hrvaške proizvajalce, ki za proizvodnjo vina z označbo porekla hrvatska Istra uporabljajo sorto grozdja teran. Noben hrvaški proizvajalec ne bi mogel trditi, da prideluje vino teran, saj bi bilo to v nasprotju z zakonom," je izpostavil Hogan.

Poudaril je, da bo izključna zaščita terana ostala nespremenjena in bo od zdaj pravzaprav še večja, saj noben hrvaški proizvajalec ali kdorkoli drug ne bo mogel trditi, da prideluje vino teran.

Po njegovih besedah obstaja veliko podobnih primerov, ko je torej ime sorte grozdja enako imenu vina, ki se proizvaja v EU, od česar ima koristi večina vinogradniških držav članic unije. Tako ne gre za nikakršno izjemo, temveč le kaže kompleksne in medsebojno prepletene vinske kulture v Evropi.

Na vprašanja, zakaj je komisija Hrvaški izjemo dodelila ravno zdaj, je odgovoril, da bi komisija Hrvaški v primeru, da se na njeno vlogo za pravico do uporabe imena teran kot del označevanja vina z označbo porekla hrvatska Istra ne bi odzvala, dala tiho privolitev.

Hogan je opozoril tudi, da je od leta 2014 Slovenijo in Hrvaško stalno pozival, naj s političnim dialogom dosežeta kompromis, ki bi koristil obema, a pogajanja žal niso bila uspešna. Ker dogovora ni bilo mogoče doseči, komisija po njegovih besedah meni, da je nadaljnje zavlačevanje pri tem vprašanju nesmiselno.

Evropska komisija je v ponedeljek po sestanku posebnega odbora za kmetijstvo sporočila, da kljub pomislekom Slovenije vztraja, da je dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pod strogimi pogoji glede etiketiranja v skladu s pravnim redom EU. Zunanji minister Karl Erjavec je ocenil, da bo potrebna tožba in da bo kmetijski minister Dejan Židan postoril vse potrebno za zaščito slovenskega terana.