c S

Nekatere rešitve zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju v pravi smeri

19.01.2017 13:20 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je po srečanju koalicije z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc povedal, da gredo nekatere rešitve zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v pravi smeri, vendar morajo predlog še preučiti. To bodo v DeSUS storili do začetka februarja.

Gantar je poudaril, da še ne želi biti pretirano kritičen ali pretirano optimističen, saj je težko na podlagi prve predstavitve zakona dati končno oceno.

Tako se tudi še ni podrobno izrekel glede enega ključnih ukrepov predloga, to je ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga nadomestili z novo, bolj solidarno dajatvijo. Če gre predlog v smeri večje solidarnosti, pa je to po njegovem mnenju prava smer.

Pozdravil je tudi rešitev, ki jo predlog predvideva glede upokojencev. Glede na sistem neto pokojnin bi manjkajoči del v zdravstveno blagajno prispeval proračun, je povedal Gantar.

Dobra je po njegovem mnenju tudi uskladitev za postopni prenos vsega tistega, kar ne sodi v blagajno zavoda za zdravstveno zavarovanje, torej specializacije, pripravništva ter znanstveno raziskovalnega dela, na proračun. Glede tega po njegovih besedah ministrica za finance Mateja Vraničar Erman ni imela pripomb. "Tu sta ključno vlogo odigrala ministrica za finance in predsednik vlade Miro Cerar," je menil Gantar in spomnil, da so to rešitve, ki so jih poskušali spraviti pod streho že vrsto let.

Koalicija je sicer danes pričakovala tudi rešitve za skrajševanje čakalnih dob, a jih po Gantarjevih besedah niso prejeli. Kratkoročne rešitve naj bi ministrica pripravila do konca meseca, dolgoročne rešitve pa so stvar reforme, je povedal Gantar.

Je pa državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar na novinarski konferenci pojasnila, da nameravajo za izvajanje programa zagotoviti 20 milijonov evrov. Zagotovil jih bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, za kar bo razbremenjen plačevanja pripravništev. Slednja bo plačal državni proračun.

Prav tako danes na srečanju koalicije niso govorili o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, o kateri pa koalicija ni usklajena. Gantar je sicer zagotovil, da bodo podprli vse dobre rešitve, ne glede na to, kdo je in kdo ni zadovoljen z ministrico. "Ključno je, da delamo zlasti v prid bolnikom," je dejal.