c S

V ospredju pogajanj v Astani prekinitev ognja

19.01.2017 13:18 Damask, 19. januarja (STA) - Sirski predsednik Bašar al Asad je danes sporočil, da se bodo pogajanja med njegovim režimom in uporniki, ki se bodo predvidoma v ponedeljek začela v kazahstanski Astani, osredotočila na utrditev prekinitve ognja. Ta je za silo v veljavi od konca decembra, a se jo ves čas krši.

Asad je v pogovoru za japonsko televizijo TBS, katerega izseke so objavili v njegovem uradu, izrazil prepričanje, da bo prednostna naloga pogajanj prekinitev ognja. "To bo zaščitilo življenje ljudi in omogočilo napotitev pomoči na različna območja v Siriji," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal sirski predsednik.

Kot je še povedal, bo srečanje v Astani "podobno pogajanjem med vlado in terorističnimi skupinami", omogočilo pa naj bi tudi, da se uporniške skupine pridružijo t. i. spravnim sporazumom z režimom.

Tovrstne sporazume je Asadov režim na lokalnih ravneh sklenil z nekaterimi uporniki, privedli pa so do njihovega umika z določenih območij v zameno za konec bombardiranja in obleganja. Takšni sporazumi so sicer tarča kritik ZN in nekaterih uporniških skupin, ker da gre pri njih s strani režima za namerno strategijo izseljevanja.

Če bodo predstavniki upornikov z Damaskom v Kazahstanu sklenili podoben sporazum oz. sporazume, bodo posledično položili orožje, a tudi uživali amnestijo, je danes še povedal Asad. "To je edino, na kar lahko v tem trenutku upamo," je dodal.

Udeležbo na pogajanjih v Astani je sicer napovedala večina sirskih uporniških skupin, ne pa največja, Ahrar al Šam.

Pogajanja pod okriljem Turčije, ki podpira upornike, ter Rusije in Irana, ki sta zaveznika Asadovega režima, se bodo po napovedih začela v ponedeljek. Pred tem je Ankari in Moskvi 30. decembra uspelo doseči prekinitev ognja v Siriji, ki je za zdaj za silo preživela, a se nasilje nadaljuje in zadnje čase tudi stopnjuje.