c S

Parlamentarni odbor pozval k normativni ureditvi področja psihoterapije

19.01.2017 09:31 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Odbor DZ za zdravstvo je danes na zahtevo poslancev NSi na nujni seji razpravljal o normativni ureditvi področja psihoterapije. Sprejel je sklep, s katerim je pozval vlado, naj "aktivira delovno skupino, v katero bodo vključeni predstavniki relevantnih organizacij s področja psihoterapije, z namenom normativne ureditve področja psihoterapije".

V NSi so se odločili zahtevati nujno sejo odbora, ker je po njihovi oceni področje psihoterapije v Sloveniji normativno neurejeno. Država je zato pred pomembnim izzivom, to je zakonsko regulacijo tega področja, je opozoril strankin poslanec Jernej Vrtovec. Po njegovih besedah je treba tudi čim prej odgovoriti na vprašanje, ali bo psihoterapija postala del javnega zdravstva.

Kot so spomnili v NSi, je v preteklosti že prišlo do poskusov zakonske ureditve področja psihoterapije. Tako je ministrstvo za zdravje v obdobju 2006-2010 že oblikovalo delovno skupino za pripravo zakona, a je zakonski predlog zaradi težav s sprejetjem zakona o zdravstveni dejavnosti kot krovnega zakona ostal v predalu.

V zahtevi za sklic seje odbora za zdravstvo so poslanci NSi predlagali sklep, po katerem bi odbor priporočil ministrstvu, naj "znova aktivira delovno skupino za pripravo zakona o psihoterapiji, v kateri bodo predstavniki relevantnih organizacij na področju psihoterapije in psihosocialnega svetovanja".

Med današnjo razpravo na odboru so v NSi umaknili svoj predlog sklepa in napovedali podporo sklepu, ki ga je predlagala koalicija. Vrtovec je koalicijski sklep označil za "celo bolj širokogrudnega", saj ne navaja zgolj priprave zakona o psihoterapiji, ampak nasploh normativno ureditev tega področja.

Poslanci so koalicijski sklep sprejeli kot sklep odbora, in to z 11 glasovi za in le enim proti. Glede predstavnikov relevantnih organizacij, ki jih omenja sklep, je Jani Möderndorfer (SMC) pojasnil, da so mišljeni vsi tisti, ki o tem področju kaj vedo: psihiatri, psihoterapevti, klinični psihologi in tudi predstavniki izobraževanja na tem področju.

Vrtovec je pozval ministrstvo, naj prevzame pobudo in naj ne čaka na predloge zainteresirane javnosti. Möderndorfer je dodal, da že sam sklep odbora pomeni veliko zavezo za ministrstvo. Državna sekretarka Sandra Tušar pa je opozorila, da se ministrstvo lahko zaveže za ustanovitev delovne skupine in začetek njenega dela, ne pa tudi za končne rezultate dela.

Edini od članov odbora, ki je glasoval proti sklepu, je bil Miha Kordiš (ZL). Sejo odbora je označil za lobistično sejo v prid zasebnim izobraževalnim ustanovam na področju psihoterapije, kar se po njegovih besedah kaže tudi sklepu. Je pa pozval k regulaciji poklica psihoterapevta in zagotovitvi brezplačne psihoterapije v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.