c S

V Evropskem parlamentu med prihodnjimi izzivi EU omenjali migracije, brexit in Trumpa

19.01.2017 09:30 Strasbourg, 18. januarja (STA) - V Evropskem parlamentu je popoldne potekala razprava s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in podpredsednikom Evropske komisije Jyrkijem Katainenom o decembrskem vrhu EU in prihodnjih izzivih, ki čakajo unijo. Med slednjimi so evroposlanci pogosto omenjali migracije, brexit, varnost in novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Več poslancev je v razpravi v Strasbourgu med izzivi izpostavilo brexit.

Tusk je glede izstopa Velike Britanije iz EU poudaril, da Britanci ne bodo mogli izbrati samo tistega, kar jim je všeč. "Dobro bi bilo, če bi naši partnerji to uvideli," je dejal pred evropskimi poslanci v Strasbourgu. Ponovil je, da so štiri temeljne svoboščine neločljive ter da se bodo pogajanja o brexitu začela šele po tem, ko bo Velika Britanija sprožila postopek za izstop.

Na splošno pa je svet po Tuskovih besedah postal nevarnejši, saj je več odprtih konfliktov, terorizma, hibridnega vojskovanja, pa tudi napačnih informacij. Za EU je zato po njegovem bistveno, da okrepi obrambo v partnerstvu z zvezo Nato.

Za okrepitev evropske obrambe, med drugim za evropsko obrambno unijo in evropsko obmejno in obalno stražo, se je zavzelo več poslancev. Med njimi je tudi vodja skupine liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt.

Slednji je bil tudi eden od mnogih, ki so pozvali k odzivu na Trumpove izjave, da bo EU razpadla. A Tusk je na pobude, da se je treba odzvati na Trumpove izjave, odvrnil, da se boji, da se bo na podobne zadeve v prihodnje treba odzvati še velikokrat.

Podpredsednik Evropske komisije Katainen pa je ob naštevanju glavnih nalog, ki čakajo unijo, izpostavil, da mora unija pokazati enotnost, braniti evropske institucije in njihovo vlogo ter uresničevati zaveze.

Ob koncu je pozval evropske poslance, naj ne pustijo drugim, da odločajo, kaj je Evropa in v katero smer bo šla. "Sami ustvarjajmo svojo prihodnost," je pozval. EU po njegovih besedah trenutno potrebuje močnejše vodstvo.