c S

Državni svetniki še brez mnenja o noveli zakona o tujcih

19.01.2017 09:22 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Državni svetniki na današnji seji še niso sprejeli mnenja o noveli zakona o tujcih, saj so odločanje prestavili na eno od prihodnjih sej. Je pa večina svetnikov, ki so danes predstavili svoje stališče, predlogu nasprotovala, pri čemer so se sklicevali tudi na danes objavljeno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Predlog je svetnikom predstavila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je povzela bistvene razloge za njegovo pripravo. Pojasnila je, da se Slovenija lahko sooči s situacijo, ki lahko predstavlja tveganje za notranjo varnost, s predlaganimi ukrepi pa želijo preprečiti, da bi v državi prišlo do poslabšanja varnostnih razmer.

Zagotavljanje varnosti je ustavna naloga vsake države, je poudarila ministrica in dodala, da gre za nujen in sorazmeren ukrep, ki temelji na ustavno dopustnih izjemah. Glede očitkov o neustavnosti in kršitvi mednarodnih aktov pa Györkös Žnidarjeva pravi, da niti mednarodni akti niti slovenska zakonodaja niso prilagojeni trenutni situaciji na področju migracij. Po njenih besedah bo treba v prihodnje razmišljati tudi o spremembah mednarodnih aktov, da se prilagodimo masovnim premikom ljudi.

A takšnemu stališču večina svetnikov, ki so danes predstavili svoje mnenje, ni sledila. Med drugim so opozarjali tudi na danes objavljeno mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, ki je izrazila številne pravne pomisleke. Po besedah svetnika Zorana Božiča je to mnenje v globokem nasprotju s tem, kar trdi vlada. Milana Lukića pa čudi, da notranja ministrica kot pravnica "nima občutka za to, kaj je prav in kaj ni", medtem ko sam zakona, ki je uperjen proti lastni ustavi in mednarodnim aktom, ne bo podprl.

Branimirja Štruklja pa so "pretresle" besede notranje ministrice, da mednarodni akti niso prilagojeni trenutni situaciji. "Ali bomo izbirali, katere mednarodne akte bomo spoštovali in katerih ne," se je vprašal. Po mnenju Bojana Kontiča pa si je najlažje nabirati politične točke, "če rečeš, da si ogrožen od zunaj in pozoveš ljudi, naj se temu uprejo", kar je označil kot populizem.

Je pa bilo v razpravi slišati tudi nekaj besed podpore predlogu. Branko Šumenjak je tako ocenil, da je varnost najvišja dobrina, ki jo imamo ljudje, po njegovih besedah se ne moremo slepiti, da nevarnosti ni. Tudi po mnenju Bojana Kekca je dejstvo, da se migracijski tok lahko spet vzpostavi. Meni sicer, da je predvidena dvotretjinska večina za sprejem ukrepov v predlogu nerealna, a je "vseeno bolje, da imamo tak zakon, kot da nimamo nič".

Na izražene pomisleke je odgovoril državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, ki je glede očitkov o neustavnosti in kršitvi mednarodnih aktov zagotovil, da imajo čisto vest. Pri pripravi predloga so namreč sodelovali pravni strokovnjaki, "ni ga sestavljala skupina analfabetov". Mnenja zakonodajno-pravne službe DZ Šefic še ni želel komentirati, saj ga morajo, kot je dejal, najprej preučiti.

Več svetnikov je danes opozorilo tudi na napad na ravnatelja mariborske osnovne šole, ki naj bi bil po njegovih domnevah povezan s sprejemom begunskih otrok v šolo. Po besedah Stanislava Pejovnika je ta dogodek resno opozorilo, saj se v imenu varnosti lahko ustvari tudi psihoza, iz katere ni izhoda.

Šefic je glede tega pojasnil, da se s primerom intenzivno ukvarjajo, saj je takšne ekscese treba preprečiti. Očitke o populizmu in ustvarjanju psihoze pa je označil kot "ekstremno krivične".

Po končani razpravi je svetnica Darija Kuzmanič Korva v imenu interesne skupine negospodarskih dejavnosti predlagala, da državni svet odločanje glede na današnjo razpravo in mnenje ZPS prestavi na eno od prihodnjih sej. To je večina svetnikov z glasovanjem tudi potrdila.

So pa brez glasu proti sprejeli pozitivno mnenje o noveli zakona o nadzoru državne meje, ki med drugim določa tehnična sredstva za nadzor meje, predvideva pa tudi odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja.

Svetniki so sicer imeli nekaj pomislekov zaradi opozoril informacijskega pooblaščenca in mnenja ZPS, a so jim predlagatelji zagotovili, da so se pri pripravi predloga usklajevali tudi z informacijskim pooblaščencem in varuhom človekovih pravic. Poleg tega pa je matični parlamentarni odbor sprejeli nekaj dopolnil, ki so upoštevala mnenje ZPS.

Državni svet je na današnji seji podprl tudi predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki predvideva povišanje trošarine na cigarete za pet evrov na 1000 kosov, v predlogu pa je predvidena tudi uvedba enotne embalaže.

Prav tako so namenili podporo noveli zakona o varstvu okolja, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila NSi. Namen novele je omogočiti gospodarnejše in učinkovitejše ravnanje s komunalnimi odpadki pri vzpostavitvi zbirnih centrov za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov na območju ene ali več občin.